Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αρθρίτιδα

Τον ερεθισμό και το γενικότερο πρήξιμο των αρθρώσεων έχουμε συνηθίσει να το ονομάζουμε αρθρίτιδα. Μια πάθηση ιδιαίτερα διαδεδομένη στη σημερινή εποχή παγκοσμίως. Σε εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον πλανήτη συναντάμε τη ρευματοειδή και την οστεϊκή αρθρίτιδα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πασχόντων από την πρώτη μορφή είναι γυναίκες. Συστήνεται ήπια άσκηση του σώματος η οποία συνήθως απαλύνει ή και, κάποιες φορές, εξαφανίζει τα συμπτώματα όταν αυτά βρίσκονται στα αρχικά στάδια. Η πάθηση αυτή είναι γνωστή στο ανθρώπινο είδος, βάσει των διαθέσιμων ιστορικών πηγών για την αντιμετώπισή της, πολλά χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού. Επόμενο είναι να έχουμε πάρα πολλούς και διαφορετκούς τρόπους θεραπείας μέσω των βοτάνων.

1) Από πολύ παλιά, η εκτίμηση που έτρεφαν οι λαοί στην τσουκνίδα ήταν μεγάλη, όσο και η προσφορά της στην αντιμετώπιση ποικίλων ασθενειών. Μια από τις χρήσεις της, που έχει τις ρίζες της βαθειά μέσα στους αιώνες, είναι και η πρόκληση κνησμού στις φλεγμονές από αρθρίτιδα. Το κεντρί της τσουκνίδας έχει πολλές χημικές ουσίες και κάποιες από αυτές καταπραΰνουν τα συμπτώματα του πρηξίματος. Λιώνουμε το φυτό στην παλάμη μας, αφού έχουμε φορέσει γάντια ή κρατώντας το μέσα σε ένα ύφασμα, και τρίβουμε την άρθρωση που είναι πρησμένη προκαλώντας φαγούρα. Οι περισσότεροι που ακολουθούν αυτόν τον τρόπο λένε πως μέσα σε λίγα λεπτά το πρήξιμο υποχωρεί.

2) Μια δέυτερη χρήση της τσουκνίδας στην αρθρίτιδα είναι η κατάπωση του ζωμού των φύλλων της. Μπορούμε να τη φτιάξουμε σε αφέψημα ή σε σούπα με άλλα λαχανικά. Τα φύλλα της τσουκνίδας περιέχουν το βόριο, το οποίο είναι πολύτιμο συστατικό για τη διατήρηση του ασβέστιου στα κόκαλα. Μπορούμε λοιπόν να βράσουμε περίπου 150 γραμμάρια φύλλων και να τα πιούμε σε όποια μορφή θέλουμε. Για τους πάσχοντες, αυτή είναι η ημερήσια συνιστώμενη δόση.

3) Με την αντιφλογιστική της δράση, η αγριάδα κάνει καλό στους πόνους των αρθριτικών. Για τα αρθριτικά ο Διοσκουρίδης συνιστά την αγριάδα (αγρόπυρο).  Βράζουμε 30 γραμμάρια ριζών αγριάδας σε ένα λίτρο νερό. Πριν το σουρώσουμε το αφήνουμε να κρυώσει. Πίνουμε από ένα νεροπότηρο πρωί-μεσημέρι-βράδυ με άδειο στομάχι.

Γκρέιπ φρουτ
4) Πολλοί επίσης υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη C έχει σαφώς θετική επίδραση σε όσους υποφέρουν από αρθριτικά. Ένας φρεσκοστιμμένος χυμός πορτοκάλι ή γκρέιπ φρουτ, το πρωί με άδειο στομάχι, κάνει καλό σε όλους και για όλα, το ίδιο και δυο κουταλιές της σούπας λεμόνι.

5) Βράστε μισό κιλό θυμάρι και χύστε το μέσα στη μπανιέρα για να κάνετε ένα μπάνιο με αυτό. Ως γιατροσόφι, έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πέτρες νεφρών, κύστης, χολής

Τσουκνίδα 1) Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από αποξηραμένη τσουκνίδα μέσα σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε 7-10 λεπτά ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλουμε το ρόφημά μας. Η καθημερινή χρήση συνίσταται σε όσους έχουν έντονο πρόβλημα. 2) Μια κουταλιά από κοπανισμένους σπόρους τσουκνίδας σε μια κούπα βραστό νερό, να καταναλώνεται κάθε πρωί όταν ο ασθενής είναι ακόμη νηστικός. 3) Για την αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής , κυκλοφορεί το κορυφαίο βιβλίο του Andreas Moritz " Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής " μεταφρασμένο στα Ελληνικά από τις εκδόσεις "Διόπτρα". Είναι ότι καλύτερο έχω βρει. Η συστηματική αποτοξίνωση προάγει την υγεία των βασικότερων οργάνων του μεταβολισμού μας. 4) Για τις πέτρες των νεφρών, ο Διοσκουρίδης και ο Culpepper συνιστούν την αγριάδα (αγρόπυρο).  Βράζουμε 30 γραμμάρια ριζών αγριάδας σε ένα λίτρο νερό. Πριν το σουρώσουμε το αφήνουμε να κρυώσει. Πίνουμε από ένα νεροπότηρο πρωί-μεσημέρι-βράδυ με άδειο στομ

Χιονίστρες

Οι χιονίστρες  μας ταλαιπωρούν τους κρύους μήνες του χειμώνα. Πρόκειται για μια φλεγμονή του δέρματος, η οποία προκαλείται μετά από έκθεση στο πολύ κρύο ή σε περιβάλλον με πολλή υγρασία. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν αρκετές ώρες μετά από την έκθεση σε αυτές τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η ένταση των συμπτωμάτων μπορούμε να πούμε πως καθορίζεται από τη διάρκεια της έκθεσης στις παραπάνω συνθήκες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, μη φαρμακευτικοί, για να αντιμετωπίσει κανείς αποτελεσματικά τις χιονίστρες: 1) Ανακατεύουμε αμυγδαλέλαιο σε ίσες ποσότητες με ασβεστόνερο και κάνουμε επάλειψη τακτικά στις φλεγμονές που δημιουργούν οι χιονίστρες. Διάβασε για την παρασκευή του αμυγδαλέλαιου . 2) Βάζουμε 2 κουταλάκια του γλυκού γαϊδουράγκαθο σε βραστό νερό για 10 λεπτά και κάνουμε τακτική επάλειψη. Κουκιά 3) Βράζουμε τα κουκιά που έχουμε για φαγητό και κρατάμε το πρώτο νερό βρασμού τους. Πλένουμε μέσα τα μέλη που πάσχουν από χιονίστρες αρκετές φορές. 4) Στίβουμε λεμόνια και κρατάμε

Μαστίτιδα

Οι περισσότεροι κλασσικοί γιατροί δίνουν αντιβιοτικά για την καταπολέμηση της μαστίτιδας στις γυναίκες που θηλάζουν. Κανείς όμως δε μπορεί να είναι βέβαιος για τις επιπτώσεις των αντιβιοτικών στο ίδιο το γάλα και κατ' επέκταση στο μωρό που το λαμβάνει! Υπάρχουν κι άλλες λύσεις και μάλιστα αποτελεσματικότατες. 1) Σκόρδο με καρότο και εχινάκεια . Η πιο διαδεδομένη και άμεσα αποτελεσματική λύση. Τρεις σκελίδες σκόρδου αλεσμένες στο μπλέντερ με 1 σταγόνα εχινάκεια (βάμμα) και περί τα 150ml χυμό καρότου. Αραιώνετε με νερό για να χτυπηθούν τα υλικά. Πίνετε ένα χυμό τη μέρα. Θα σας βοηθήσει και στην παραγωγή γάλακτος. Ειδικά αν τον πίνετε πριν το θηλασμό, το σκόρδο προκαλεί το βρέφος να τραβήξει περισσότερο γάλα από τη θηλή. Η λύση αυτή έχει αποδειχθεί ότι δεν καταπραΰνει απλά τα συμπτώματα αλλά σταματά τη μαστίτιδα. Σε κάποιες περιπτώσεις η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να προκαλέσει κολικούς στο μωρό την περίοδο του θηλασμού, γι'αυτό χρειάζεται να παρατηρούμε τα συμπτώματα. Μα