Skip to main content

Αμυγδαλιά

Όλοι μας ξέρουμε για τις μοναδικές ιδιότητες του αμυγδάλου. Ελπίζω πως και, όσοι μπορούμε, το συνηθίζουμε στη διατροφή μας. Οι ιστορικοί δέχονται πως η αμυγδαλιά είχε φυτρώσει στην Ελλάδα ήδη μέχρι το 3.000π.χ.Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε πολύ στην ιατρική του. Το αμυγδαλέλαιο κάνει την εμφάνισή του και στη Βίβλο, καθότι το χρησιμοποιούσαν για να μυρώσουν τους βασιλιάδες. Το έλαιο αυτό χρησιμεύει πολύ στην καταπολέμηση των ρυτίδων αλλά και στις εξάλειψη των δερματικών παθήσεων. Χρήσιμα μέρη της αμυγδαλιάς, εκτός φυσικά από τον καρπό, είναι τα φύλλα, οι φλούδες και τα άνθη. Στην εποχή μας το αμυγδαλέλαιο χρησιμοποποιείται κατά μεγάλο ποσοστό στις βιομηχανίες παραγωγής καλλυντικών. 

Τέλος, να θυμηθούμε και την αγαπητή μας σουμάδα, που βοηθάει πολύ στα καρδιακά προβλήματα.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνουμε στην κατανάλωση πικραμύγδαλων, καθώς είναι πολύ τοξικά και το κυάνιο που περιέχουν μπορεί να φέρει το θάνατο. Άλλωστε, η ανοχή του κάθε ανθρώπινου οργανισμού σε αυτά, είναι διαφορετική οπότε δεν υπάρχουν αριθμοί που να μπορούν να μας βοηθήσουν. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση για αυτά καθώς έχει αποδειχτεί ότι έχουν αντικαρκινική δράση, καθώς εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Για να γίνουν τα αμύγδαλα πιο εύπεπτα, τα καθαρίζουμε μουλιάζοντάς τα σε ζεστό νερό και ξεφλουδίζοντάς τα πριν την κατανάλωση.

Που φύεται: Σε όλη την Ελλάδα και σε τόπους με εύκρατο κλίμα.
Μέρος που χρησιμοποιούμε: Οι καρποί, ο φλοιός, τα φύλλα, τα λουλούδια.
Περιέχει: μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, νάτριο, κάλιο, σάκχαρα, αμυγδαλόλαδο, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο κλπ.
Βοτανοθεραπείες: μαλακτικό, αντικαρκινικό, επουλωτικό, αντιφλεγμονώδες, αντιβηχικό, αντιπυρετικό κ.α.
Χρήσεις:

Comments

Popular posts from this blog

Πέτρες νεφρών, κύστης, χολής

1) Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από αποξηραμένη τσουκνίδαμέσα σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε 7-10 λεπτά ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλουμε το ρόφημά μας. Η καθημερινή χρήση συνίσταται σε όσους έχουν έντονο πρόβλημα.
2) Μια κουταλιά από κοπανισμένους σπόρους τσουκνίδας σε μια κούπα βραστό νερό, να καταναλώνεται κάθε πρωί όταν ο ασθενής είναι ακόμη νηστικός.

3) Για την αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής, κυκλοφορεί το κορυφαίο βιβλίο του Andreas Moritz "Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής" μεταφρασμένο στα Ελληνικά από τις εκδόσεις "Διόπτρα". Είναι ότι καλύτερο έχω βρει. Η συστηματική αποτοξίνωση προάγει την υγεία των βασικότερων οργάνων του μεταβολισμού μας.

4) Για τις πέτρες των νεφρών, ο Διοσκουρίδης και ο Culpepper συνιστούν την αγριάδα (αγρόπυρο).  Βράζουμε 30 γραμμάρια ριζών αγριάδας σε ένα λίτρο νερό. Πριν το σουρώσουμε το αφήνουμε να κρυώσει. Πίνουμε από ένα νεροπότηρο πρωί-μεσημέρι-βράδυ με άδειο στομάχι. Αν επιθυμούμε, μπορούμε …

Χιονίστρες

Οι χιονίστρες  μας ταλαιπωρούν τους κρύους μήνες του χειμώνα. Πρόκειται για μια φλεγμονή του δέρματος, η οποία προκαλείται μετά από έκθεση στο πολύ κρύο ή σε περιβάλλον με πολλή υγρασία. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν αρκετές ώρες μετά από την έκθεση σε αυτές τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η ένταση των συμπτωμάτων μπορούμε να πούμε πως καθορίζεται από τη διάρκεια της έκθεσης στις παραπάνω συνθήκες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, μη φαρμακευτικοί, για να αντιμετωπίσει κανείς αποτελεσματικά τις χιονίστρες:

1) Ανακατεύουμε αμυγδαλέλαιο σε ίσες ποσότητες με ασβεστόνερο και κάνουμε επάλειψη τακτικά στις φλεγμονές που δημιουργούν οι χιονίστρες. Διάβασε για την παρασκευή του αμυγδαλέλαιου.

2) Βάζουμε 2 κουταλάκια του γλυκού γαϊδουράγκαθο σε βραστό νερό για 10 λεπτά και κάνουμε τακτική επάλειψη.

3) Βράζουμε τα κουκιά που έχουμε για φαγητό και κρατάμε το πρώτο νερό βρασμού τους. Πλένουμε μέσα τα μέλη που πάσχουν από χιονίστρες αρκετές φορές.

4) Στίβουμε λεμόνια και κρατάμε το χυμό τους. Κάνο…

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα οφείλεται συνήθως σε δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ο Ιπποκράτης συνήθιζε να δίνει βασιλικό στους παθόντες που τον επισκέπτονταν.Σε μεγάλο βαθμό σίγουρα έχει συμβάλλει στην εξάπλωση της πάθησης και η βιομηχανοποίηση των τροφίμων που καταναλώνουν οι άνθρωποι στα αστικά κέντρα ανά τον κόσμο. Για να μην έχω δυσκοιλιότητα πρέπει να προσέχω τι τρώω και να έχω ένα καλό μέτρο για την ποσότητα. Επίσης, στην αποφυγή της δυσκιλιότητας βοηθούν και τα πολλά μικρότερα γεύματα διότι εξασκούν το πεπτικό χωρίς να το επιβαρύνουν. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητη η καθημέρινη κένωση του εντέρου. Στη σημερινή εποχή, δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί από άγχος ή στρες, από δίαφορες δίαιτες αλλά και από την ίδια τη σύσταση των τροφών που καταναλώνουμε. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, η δυσκοιλιότητα μπορεί να αποβεί επώδυνη για τον παθόντα, προκαλώντας ναυτία και κωλικούς.
Το φαρμακείο της φύσης μας εχει χαρίσει πολλαπλούς τρόπους αντιμετώπισης.
1) Αφήνο…