Skip to main content

Εισαγωγικό σημείωμα

Τυχαίνει να κατοικούμε σ' έναν τόπο με ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα, γεμάτο βότανα αλλά και κάθε είδους φυτά. Όπως άλλωστε συμβαίνει στις χώρες της Μεσογείου. Η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνες, κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στα ενδημικά φυτά. Ενδημικά, λέγονται τα φυτά που φύονται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές. Τα ενδημικά φυτά της Ελλάδας είναι περί τα 750, κοντά στο 1/8 επί του συνόλου των φυτών της. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για το ότι η  βοτανική έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος μας άφησαν αξεπέραστα και χρησιμότατα έργα ως κληρονομιά, τα οποία μνημονεύονται αιώνες μετά, μέχρι και σήμερα.

Τα βότανα έχουν πολλαπλές ωφέλειες για τον ανθρώπινο οργανισμό και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη του υλικού μας σώματος. Είναι καλό να τα προετοιμάζουμε με σεβασμό και να τα καταναλώνουμε με πίστη ως προς το καλό που θα μας προσφέρουν. Έτσι, θα μπορέσουμε να αποκομίσουμε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος από τις πραγματικά θαυματουργές τους ιδιότητες για την καλύτερη υγεία και ευεξία του οργανισμού μας .

Τα φυτά και τα βότανα δημιουργήθηκαν για να τρέφονται και να θεραπεύονται τα ζώα και οι άνθρωποι. Αυτός είναι ο σκοπός της ύπαρξής τους. Τα τελευταία χρόνια οι φαρμακοβιομηχανίες κάνουν μεγάλες προσπάθειες για τον αποπροσανατολισμό των ανθρώπων από τις φυσικές πηγές θεραπείας, των βοτάνων συμπεριλαμβανομένων. Με μόνο στόχο το οικονομικό κέρδος τους προάγουν ένα δικό τους φάρμακο για κάθε τι, παροτρύνοντάς μας να τα εισάγουμε στις καθημερινές μας συνήθειες. Οι παρενέργειες και οι αντενδείξεις περνούν σε δεύτερο πλάνο, με αποτέλεσμα συχνά να δημιουργούνται σοβαρότερα προβλήματα από αυτά που θεραπεύονται.

Η θεραπεία, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, αλλά και άλλους αρχαίους λαούς, πρέπει να προέλθει από τον ίδιο τον εαυτό μας. Από το νου, το πνεύμα και το σώμα μας. Πρέπει να αφυπνίσουμε τα σχετικά αντισώματα, τη σχετική λειτουργία, να προκαλέσουμε την αντίδραση εκ των έσω για να μπορέσουμε να θεραπευτούμε ολοκληρωτικά. Όταν η διατροφή μας είναι σωστή για το δικό μας οργανισμό, όταν ενεργούμε προληπτικά στους πόνους και τις λοιπές ενδείξεις του σώματός μας, όταν η ψυχή μας είναι υγιής και χαρούμενη, μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες της ασθένειας.

Η ομοιοπαθητική ιατρική είναι μια ολιστική μέθοδος θεραπείας και τα σκευάσματά της, τα αποτελεσματικότερα από τα οποία προέρχονται από φυτικές οργανικές πρώτες ύλες, έχουν ως σκοπό την ενεργοποίηση ολόκληρου του πάσχοντος οργανισμού και τη βελτίωση της άμυνάς του ως προς συγκεκριμένα συμπτώματα. Η τοξικότητα στα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι σπανιώτατη και ελάχιστη, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα. Αντενδείξεις υπάρχουν, αλλά περιορίζονται, κατά κύριο λόγο, στην έξαρση των συμπτωμάτων στα πλαίσια της διαδικασίας θεραπείας τους. Οι δονήσεις (ή κραδασμοί), ως μέθοδος ενεργοποίησης και δυναμοποίησης των ομοιοπαθητικών σκευασμάτων, είναι μια φιλική με τον οργανισμό μας διαδικασία. Γι αυτό το λόγο τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δίνονται και σε περιπτώσεις που άλλα φάρμακα αντενδείκνυνται, όπως η κύηση, η ηπατίτιδα, η βρεφική ηλικία κ.α. Η ομοιοπαθητική είναι ιατρική πράξη, και πάγια θέση της ΕΕΟΙ είναι ότι η ομοιοπαθητική πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από γιατρούς, εφ' όσον έχουν κάνει εκπαίδευση γι' αυτό

Comments

Popular posts from this blog

Πέτρες νεφρών, κύστης, χολής

1) Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από αποξηραμένη τσουκνίδαμέσα σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε 7-10 λεπτά ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλουμε το ρόφημά μας. Η καθημερινή χρήση συνίσταται σε όσους έχουν έντονο πρόβλημα.
2) Μια κουταλιά από κοπανισμένους σπόρους τσουκνίδας σε μια κούπα βραστό νερό, να καταναλώνεται κάθε πρωί όταν ο ασθενής είναι ακόμη νηστικός.

3) Για την αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής, κυκλοφορεί το κορυφαίο βιβλίο του Andreas Moritz "Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής" μεταφρασμένο στα Ελληνικά από τις εκδόσεις "Διόπτρα". Είναι ότι καλύτερο έχω βρει. Η συστηματική αποτοξίνωση προάγει την υγεία των βασικότερων οργάνων του μεταβολισμού μας.

4) Για τις πέτρες των νεφρών, ο Διοσκουρίδης και ο Culpepper συνιστούν την αγριάδα (αγρόπυρο).  Βράζουμε 30 γραμμάρια ριζών αγριάδας σε ένα λίτρο νερό. Πριν το σουρώσουμε το αφήνουμε να κρυώσει. Πίνουμε από ένα νεροπότηρο πρωί-μεσημέρι-βράδυ με άδειο στομάχι. Αν επιθυμούμε, μπορούμε …

Χιονίστρες

Οι χιονίστρες  μας ταλαιπωρούν τους κρύους μήνες του χειμώνα. Πρόκειται για μια φλεγμονή του δέρματος, η οποία προκαλείται μετά από έκθεση στο πολύ κρύο ή σε περιβάλλον με πολλή υγρασία. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν αρκετές ώρες μετά από την έκθεση σε αυτές τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η ένταση των συμπτωμάτων μπορούμε να πούμε πως καθορίζεται από τη διάρκεια της έκθεσης στις παραπάνω συνθήκες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, μη φαρμακευτικοί, για να αντιμετωπίσει κανείς αποτελεσματικά τις χιονίστρες:

1) Ανακατεύουμε αμυγδαλέλαιο σε ίσες ποσότητες με ασβεστόνερο και κάνουμε επάλειψη τακτικά στις φλεγμονές που δημιουργούν οι χιονίστρες. Διάβασε για την παρασκευή του αμυγδαλέλαιου.

2) Βάζουμε 2 κουταλάκια του γλυκού γαϊδουράγκαθο σε βραστό νερό για 10 λεπτά και κάνουμε τακτική επάλειψη.

3) Βράζουμε τα κουκιά που έχουμε για φαγητό και κρατάμε το πρώτο νερό βρασμού τους. Πλένουμε μέσα τα μέλη που πάσχουν από χιονίστρες αρκετές φορές.

4) Στίβουμε λεμόνια και κρατάμε το χυμό τους. Κάνο…

Πεδάνιος Διοσκουρίδης

Ο Πεδάνιος Διοσκουρίδηςο Αναβαρζεύς (40-90μ.Χ.) ήταν αρκετά μεταγενέστερος του Θεόφραστου και πολύ σημαντικός βοτανολόγος - φαρμακολόγος. Έγινε γνωστός για το πεντάτομο έργο του «Περί ύλης ιατρικής» το οποίο ήταν σε ευρεία χρήση μέχρι περίπου το 1600. Γι' αυτό και θεωρείται ο μεγαλύτερος φαρμακολόγος της αρχαιότητας. Ακολουθώντας το Ρωμαϊκό στρατό σε διάφορες εκστρατείες, είχε την ευκαιρία να παράγει φαρμακολογικό έργο παρατηρώντας τη συμπεριφορά των φυτών κυρίως στις Μεσογειακές χώρες. Ήταν δηλαδή στρατιωτικός ιατρός. Κατέταξε τα φυτά σε ομάδες με βάση τα βοτανικά τους γνωρίσματα. Έγραψε τα συνώνυμα των φυτών αλφαβητικά κατά λαούς και κατά πρόσωπα. Το έργο του  «Περί ύλης ιατρικής» μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες κατά τις διάφορες εποχές. Ήταν το πρώτο βιβλίο, που τυπώθηκε μετά την Αγία Γραφή και διαιρείται σε 5 βιβλία: αλοιφές, αρώματα, μύρα, βάλσαμα, ρητίνες, έλαια.ζώα και ζωικής προέλευσης δρόγες φυτικής προέλευσης δρόγες συνέχεια του τ…