Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εγκαύματα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να προκληθεί ένα έγκαυμα. Η πιο κοινή αιτία είναι η  φωτιά και η επαφή της επιδερμίδας με καυτά αντικείμενα όπως τα μαγειρικά σκέυη. Έγκαυμα και μάλιστα σοβαρό μπορεί να προκαλέσει το καυτό λάδι, ο ήλιος, τα χημικά, τα καυτά υγρά ή αντικείμενα, ο ατμός και πολλά άλλα. Τα είδη των εγκαυμάτων ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητά τους και διακρίνονται σε εγκαύματα πρώτου μέχρι τρίτου βαθμού. Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού, όπως και κάποια ελαφρά περιστατικά δευτέρου βαθμού, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας αν έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις. Από εκεί και πάνω ανάγονται σε επείγοντα περιστατικά και πρέπει να επισκεφθούμε οπωσδήποτε νοσοκομείο για την αντιμετώπισή τους. 
  • Στο έγκαυμα πρώτου βαθμού καίγεται μόνο το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, η επιδερμίδα. Τα εγκαύματα από χημικά μπορεί να χρειαστούν επιπλέον φροντίδα.
  • Όταν καεί το εξωτερικό στρώμα δέρματος και το έγκαυμα περάσει στο δεύτερο στρώμα, το έγκαυμα είναι δευτέρου βαθμού. Σχηματίζονται φουσκάλες και το κόκκινο χρώμα στο δέρμα είναι έντονο. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι έντονος πόνος και πρήξιμο.
  •  Τα εγκαύματα τρίτου βαθμού περιλαμβάνουν όλα τα στρώματα του δέρματος. Ο πόνος μπορεί να είναι πολύ έντονος αλλά σε περίπτωση που έχουν καταστραφεί τα νεύρα, μπορεί να μην υπάρχει πόνος. Σε τόσο βαρειά περιστατικά είναι απαράιτητη η ιατρική βοήθεια. 
Το φαρμακείο της φύσης έχει αρκετά πολεμοφόδια για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων. Σε καμμια όμως περίπτωση δεν αντικαθιστούν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα στις σοβαρές περιπτώσεις.

1) Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού αντιμετωπίζονται επιτυχώς με αμυγδαλέλαιο. Απλώνουμε άφθονο αμυγδαλέλαιο επάνω στο έγκαυμα και το αφήνουμε να το απορροφήσει. Το αμυγδαλέλαιο το παρασκευάζουμε καθαρίζοντας 100 γραμμάρια πικραμύγδαλα και αφού τα αποξηράνουμε, τα κοπανάμε ελαφρά σε γουδί με ξύλινο γουδοχέρι, έως ότου γίνουν σαν ζυμάρι, και αφού προσθέσουμε ένα ποτήρι καυτό νερό, τα αφήνουμε να μουσκέψουν για μισή ώρα. Μετά, τα τρίβουμε δυνατά με τα χέρια και κατόπιν τα στύβουμε, μαζεύοντας με το κουτάλι αυτό που βγάζουμε με την πίεση των δαχτύλων. Τέλος, σε αυτά που έχουν στυφτεί προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να μουσκέψουν μαζί.

2) Ενδιαφέρουσα είναι η αντιμετώπιση με βαλσαμόλαδο που το φτιάχνουμε μόνοι μας. Βάζουμε άνθη (κορυφές) βάλσαμου σε ένα μπουκάλι παρθένο ελαιόλαδο σε αναλογία περίπου 1/10. Το αφήνουμε στον ήλιο ταπωμένο μέχρι να πάρει ένα κόκκινο χρώμα (περίπου 1 μήνα). Κατόπιν μας είναι χρησιμότατο στην επούλωση πληγών και εγκαυμάτων πρώτου βαθμού, απλώνοντάς το τοπικά επάνω στο τραύμα.
Αλόη

3) Απλώνουμε παρθένο (όχι ραφιναρισμένο) ελαιόλαδο επάνω στο έγκαυμα. Η αντιμετώπιση αυτή συνίσταται κυρίως στα ηλιακά εγκαύματα.

4) Πολύ χρήσιμη στα εγκαύματα είναι και η αλόη. Απλώνουμε άφθονο ζελέ αλόης επάνω στο τράυμα και το αφήνουμε να απορροφήσει. Το ζελέ της αλόης είναι δροσιστικό και πολύ αναζωογονητικό για το δέρμα.

5) Επίσης αποτελεσματικός για τα ηλιακά, κυρίως, εγκαύματα είναι και χυμός λεμονιού. Μπορούμε να αλείψουμε το έγκαυμα με χυμό λεμονιού και να αφήσουμε το σώμα μας να απορροφήσει τις βιταμίνες και τα λοιπά στοιχεία του πολύτιμου καρπού.

6) Στα εγκαύματα πρώτου βαθμού συνίσταται και ο πολτός καρότων. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ αρκετά καρότα ακαθάριστα αλλά καλά πλυμένα και απλώνουμε τον πολτό στο έγκαυμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πέτρες νεφρών, κύστης, χολής

Τσουκνίδα 1) Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από αποξηραμένη τσουκνίδα μέσα σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε 7-10 λεπτά ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλουμε το ρόφημά μας. Η καθημερινή χρήση συνίσταται σε όσους έχουν έντονο πρόβλημα. 2) Μια κουταλιά από κοπανισμένους σπόρους τσουκνίδας σε μια κούπα βραστό νερό, να καταναλώνεται κάθε πρωί όταν ο ασθενής είναι ακόμη νηστικός. 3) Για την αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής , κυκλοφορεί το κορυφαίο βιβλίο του Andreas Moritz " Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής " μεταφρασμένο στα Ελληνικά από τις εκδόσεις "Διόπτρα". Είναι ότι καλύτερο έχω βρει. Η συστηματική αποτοξίνωση προάγει την υγεία των βασικότερων οργάνων του μεταβολισμού μας. 4) Για τις πέτρες των νεφρών, ο Διοσκουρίδης και ο Culpepper συνιστούν την αγριάδα (αγρόπυρο).  Βράζουμε 30 γραμμάρια ριζών αγριάδας σε ένα λίτρο νερό. Πριν το σουρώσουμε το αφήνουμε να κρυώσει. Πίνουμε από ένα νεροπότηρο πρωί-μεσημέρι-βράδυ με άδειο στομ

Χιονίστρες

Οι χιονίστρες  μας ταλαιπωρούν τους κρύους μήνες του χειμώνα. Πρόκειται για μια φλεγμονή του δέρματος, η οποία προκαλείται μετά από έκθεση στο πολύ κρύο ή σε περιβάλλον με πολλή υγρασία. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν αρκετές ώρες μετά από την έκθεση σε αυτές τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η ένταση των συμπτωμάτων μπορούμε να πούμε πως καθορίζεται από τη διάρκεια της έκθεσης στις παραπάνω συνθήκες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, μη φαρμακευτικοί, για να αντιμετωπίσει κανείς αποτελεσματικά τις χιονίστρες: 1) Ανακατεύουμε αμυγδαλέλαιο σε ίσες ποσότητες με ασβεστόνερο και κάνουμε επάλειψη τακτικά στις φλεγμονές που δημιουργούν οι χιονίστρες. Διάβασε για την παρασκευή του αμυγδαλέλαιου . 2) Βάζουμε 2 κουταλάκια του γλυκού γαϊδουράγκαθο σε βραστό νερό για 10 λεπτά και κάνουμε τακτική επάλειψη. Κουκιά 3) Βράζουμε τα κουκιά που έχουμε για φαγητό και κρατάμε το πρώτο νερό βρασμού τους. Πλένουμε μέσα τα μέλη που πάσχουν από χιονίστρες αρκετές φορές. 4) Στίβουμε λεμόνια και κρατάμε

Μαστίτιδα

Οι περισσότεροι κλασσικοί γιατροί δίνουν αντιβιοτικά για την καταπολέμηση της μαστίτιδας στις γυναίκες που θηλάζουν. Κανείς όμως δε μπορεί να είναι βέβαιος για τις επιπτώσεις των αντιβιοτικών στο ίδιο το γάλα και κατ' επέκταση στο μωρό που το λαμβάνει! Υπάρχουν κι άλλες λύσεις και μάλιστα αποτελεσματικότατες. 1) Σκόρδο με καρότο και εχινάκεια . Η πιο διαδεδομένη και άμεσα αποτελεσματική λύση. Τρεις σκελίδες σκόρδου αλεσμένες στο μπλέντερ με 1 σταγόνα εχινάκεια (βάμμα) και περί τα 150ml χυμό καρότου. Αραιώνετε με νερό για να χτυπηθούν τα υλικά. Πίνετε ένα χυμό τη μέρα. Θα σας βοηθήσει και στην παραγωγή γάλακτος. Ειδικά αν τον πίνετε πριν το θηλασμό, το σκόρδο προκαλεί το βρέφος να τραβήξει περισσότερο γάλα από τη θηλή. Η λύση αυτή έχει αποδειχθεί ότι δεν καταπραΰνει απλά τα συμπτώματα αλλά σταματά τη μαστίτιδα. Σε κάποιες περιπτώσεις η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να προκαλέσει κολικούς στο μωρό την περίοδο του θηλασμού, γι'αυτό χρειάζεται να παρατηρούμε τα συμπτώματα. Μα