Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τσουκνίδα

Ο Ιπποκράτης πρώτος κατέταξε την τσουκνίδα ανάμεσα στα φυτά "πανάκεια". Σε αυτά δηλαδή που κάνουν για πολλαπλές χρήσεις. Είναι ένα λαϊκό φάρμακο με απίστευτες ιδιότητες και ευρέως διαδεδομένο, καθώς στη χώρα μας φύεται σχεδόν παντού, ακόμη και δίπλα στα σπίτια! Ολόκληρο το φυτό χρησιμοποιείται καθώς τα αγκάθια της δεν υπάρχουν πια μετά το βρασμό. Τα παλαιότερα χρόνια η τσουκνίδα τρώγονταν με το φαγητό κανονικά μέχρι και την κατοχή. Υπό αυτήν την έννοια βοήθησε πολλούς ανθρώπους να επιβιώσουν μιας και περιέχει πολλές πολύτιμες για τον οργανισμό μας ουσίες. Εκτεταμένη η χρήση της τσουκνίδας και στην ομοιοπαθητική ιατρική.

Που φύεται: Στη χώρα μας, παντού!
Πότε μαζεύεται: Μάιο και Ιούνιο.
Μέρος που χρησιμοποιούμε: Ολόκληρο το φυτο.
Περιέχει: βιταμίνες (C, B2, K κλπ), σίδηρο, χλωροφύλλη, πυρίτιο, αμμωνία, καροτίνη, προβιταμίνη Α, τανίνη, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία κλπ.
Βοτανοθεραπείες: διουρητικό, αιμοστατικό, καθαρτικό, τριχόπτωση, αφροδισιακό, αντιδιαρροϊκό, αντιρρευματικό, σπασμολυτικό, αγγειοσυσταλτικό, γαλακταγωγικό, στυπτικό, αντιαναιμικό, αντιδιαβητικό, αντιαλλεργικό.
Χρήσεις:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πέτρες νεφρών, κύστης, χολής

Τσουκνίδα 1) Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από αποξηραμένη τσουκνίδα μέσα σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε 7-10 λεπτά ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλουμε το ρόφημά μας. Η καθημερινή χρήση συνίσταται σε όσους έχουν έντονο πρόβλημα. 2) Μια κουταλιά από κοπανισμένους σπόρους τσουκνίδας σε μια κούπα βραστό νερό, να καταναλώνεται κάθε πρωί όταν ο ασθενής είναι ακόμη νηστικός. 3) Για την αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής , κυκλοφορεί το κορυφαίο βιβλίο του Andreas Moritz " Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής " μεταφρασμένο στα Ελληνικά από τις εκδόσεις "Διόπτρα". Είναι ότι καλύτερο έχω βρει. Η συστηματική αποτοξίνωση προάγει την υγεία των βασικότερων οργάνων του μεταβολισμού μας. 4) Για τις πέτρες των νεφρών, ο Διοσκουρίδης και ο Culpepper συνιστούν την αγριάδα (αγρόπυρο).  Βράζουμε 30 γραμμάρια ριζών αγριάδας σε ένα λίτρο νερό. Πριν το σουρώσουμε το αφήνουμε να κρυώσει. Πίνουμε από ένα νεροπότηρο πρωί-μεσημέρι-βράδυ με άδειο στομ

Χιονίστρες

Οι χιονίστρες  μας ταλαιπωρούν τους κρύους μήνες του χειμώνα. Πρόκειται για μια φλεγμονή του δέρματος, η οποία προκαλείται μετά από έκθεση στο πολύ κρύο ή σε περιβάλλον με πολλή υγρασία. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν αρκετές ώρες μετά από την έκθεση σε αυτές τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η ένταση των συμπτωμάτων μπορούμε να πούμε πως καθορίζεται από τη διάρκεια της έκθεσης στις παραπάνω συνθήκες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, μη φαρμακευτικοί, για να αντιμετωπίσει κανείς αποτελεσματικά τις χιονίστρες: 1) Ανακατεύουμε αμυγδαλέλαιο σε ίσες ποσότητες με ασβεστόνερο και κάνουμε επάλειψη τακτικά στις φλεγμονές που δημιουργούν οι χιονίστρες. Διάβασε για την παρασκευή του αμυγδαλέλαιου . 2) Βάζουμε 2 κουταλάκια του γλυκού γαϊδουράγκαθο σε βραστό νερό για 10 λεπτά και κάνουμε τακτική επάλειψη. Κουκιά 3) Βράζουμε τα κουκιά που έχουμε για φαγητό και κρατάμε το πρώτο νερό βρασμού τους. Πλένουμε μέσα τα μέλη που πάσχουν από χιονίστρες αρκετές φορές. 4) Στίβουμε λεμόνια και κρατάμε

Αλλεργίες

Για τις αλλεργίες οι γιατροί συνήθως συνιστούν αντιισταμινικά, αλλεργικές ενέσεις και βοηθήματα για την πέψη. Από όλα τα παραπάνω, είναι πιθανό να έχουμε ανεπιθύμητες αντενδείξεις. Το σημαντικότερο είναι ότι δρουν καταπραϋντικά στην εκδήλωση της αλλεργίας και δεν πολεμούν τη ρίζα της. Ουσιαστικά η αλλεργία εκδηλώνεται από ένα μπερδεμένο ανοσοποητικό σύστημα. Παρακάτω υπάρχουν μερικές αποτελεσματικές λύσεις για να καταπολεμήσουμε τα αλλεργικά συμπτώματα σε βάθος: 1) Από τα πολύ παλιά χρόνια, διαφορετικοί πολιτισμοί είχαν καταλήξει στο ότι η τσουκνίδα καταπραΰνει δραστικά τα αλλεργικά συμπτώματα του αναπνευστικού (βήχας, ρινική καταρροή, άσθμα κτλ). Για την αντιμετώπιση των αλλεργικών αντιδράσεων κυρίως χρησιμοποιείται το έγχυμα από ξερά φύλλα τσουκνίδας. Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σε δυο φλυτζάνια νερού αφού βράσει και το αφήνουμε για 5-10 λεπτά με κλειστό καπάκι. Κατόπιν σουρώνουμε και πίνουμε καθόλη τη χρονική περίοδο που ενδέχεται να εκδηλωθούν οι αλλεργικές αντιδράσεις.