Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αρθρίτιδα

Τον ερεθισμό και το γενικότερο πρήξιμο των αρθρώσεων έχουμε συνηθίσει να το ονομάζουμε αρθρίτιδα. Μια πάθηση ιδιαίτερα διαδεδομένη στη σημερινή εποχή παγκοσμίως. Σε εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον πλανήτη συναντάμε τη ρευματοειδή και την οστεϊκή αρθρίτιδα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πασχόντων από την πρώτη μορφή είναι γυναίκες. Συστήνεται ήπια άσκηση του σώματος η οποία συνήθως απαλύνει ή και, κάποιες φορές, εξαφανίζει τα συμπτώματα όταν αυτά βρίσκονται στα αρχικά στάδια. Η πάθηση αυτή είναι γνωστή στο ανθρώπινο είδος, βάσει των διαθέσιμων ιστορικών πηγών για την αντιμετώπισή της, πολλά χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού. Επόμενο είναι να έχουμε πάρα πολλούς και διαφορετκούς τρόπους θεραπείας μέσω των βοτάνων.

1) Από πολύ παλιά, η εκτίμηση που έτρεφαν οι λαοί στην τσουκνίδα ήταν μεγάλη, όσο και η προσφορά της στην αντιμετώπιση ποικίλων ασθενειών. Μια από τις χρήσεις της, που έχει τις ρίζες της βαθειά μέσα στους αιώνες, είναι και η πρόκληση κνησμού στις φλεγμονές από αρθρίτιδα. Το κεντρί της τσουκνίδας έχει πολλές χημικές ουσίες και κάποιες από αυτές καταπραΰνουν τα συμπτώματα του πρηξίματος. Λιώνουμε το φυτό στην παλάμη μας, αφού έχουμε φορέσει γάντια ή κρατώντας το μέσα σε ένα ύφασμα, και τρίβουμε την άρθρωση που είναι πρησμένη προκαλώντας φαγούρα. Οι περισσότεροι που ακολουθούν αυτόν τον τρόπο λένε πως μέσα σε λίγα λεπτά το πρήξιμο υποχωρεί.

2) Μια δέυτερη χρήση της τσουκνίδας στην αρθρίτιδα είναι η κατάπωση του ζωμού των φύλλων της. Μπορούμε να τη φτιάξουμε σε αφέψημα ή σε σούπα με άλλα λαχανικά. Τα φύλλα της τσουκνίδας περιέχουν το βόριο, το οποίο είναι πολύτιμο συστατικό για τη διατήρηση του ασβέστιου στα κόκαλα. Μπορούμε λοιπόν να βράσουμε περίπου 150 γραμμάρια φύλλων και να τα πιούμε σε όποια μορφή θέλουμε. Για τους πάσχοντες, αυτή είναι η ημερήσια συνιστώμενη δόση.

3) Με την αντιφλογιστική της δράση, η αγριάδα κάνει καλό στους πόνους των αρθριτικών. Για τα αρθριτικά ο Διοσκουρίδης συνιστά την αγριάδα (αγρόπυρο).  Βράζουμε 30 γραμμάρια ριζών αγριάδας σε ένα λίτρο νερό. Πριν το σουρώσουμε το αφήνουμε να κρυώσει. Πίνουμε από ένα νεροπότηρο πρωί-μεσημέρι-βράδυ με άδειο στομάχι.

Γκρέιπ φρουτ
4) Πολλοί επίσης υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη C έχει σαφώς θετική επίδραση σε όσους υποφέρουν από αρθριτικά. Ένας φρεσκοστιμμένος χυμός πορτοκάλι ή γκρέιπ φρουτ, το πρωί με άδειο στομάχι, κάνει καλό σε όλους και για όλα, το ίδιο και δυο κουταλιές της σούπας λεμόνι.

5) Βράστε μισό κιλό θυμάρι και χύστε το μέσα στη μπανιέρα για να κάνετε ένα μπάνιο με αυτό. Ως γιατροσόφι, έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πέτρες νεφρών, κύστης, χολής

Τσουκνίδα 1) Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από αποξηραμένη τσουκνίδα μέσα σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε 7-10 λεπτά ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλουμε το ρόφημά μας. Η καθημερινή χρήση συνίσταται σε όσους έχουν έντονο πρόβλημα. 2) Μια κουταλιά από κοπανισμένους σπόρους τσουκνίδας σε μια κούπα βραστό νερό, να καταναλώνεται κάθε πρωί όταν ο ασθενής είναι ακόμη νηστικός. 3) Για την αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής , κυκλοφορεί το κορυφαίο βιβλίο του Andreas Moritz " Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής " μεταφρασμένο στα Ελληνικά από τις εκδόσεις "Διόπτρα". Είναι ότι καλύτερο έχω βρει. Η συστηματική αποτοξίνωση προάγει την υγεία των βασικότερων οργάνων του μεταβολισμού μας. 4) Για τις πέτρες των νεφρών, ο Διοσκουρίδης και ο Culpepper συνιστούν την αγριάδα (αγρόπυρο).  Βράζουμε 30 γραμμάρια ριζών αγριάδας σε ένα λίτρο νερό. Πριν το σουρώσουμε το αφήνουμε να κρυώσει. Πίνουμε από ένα νεροπότηρο πρωί-μεσημέρι-βράδυ με άδειο στομ...

Αμυγδαλιά

Όλοι μας ξέρουμε για τις μοναδικές ιδιότητες του αμυγδάλου . Ελπίζω πως και, όσοι μπορούμε, το συνηθίζουμε στη διατροφή μας. Οι ιστορικοί δέχονται πως η αμυγδαλιά είχε φυτρώσει στην Ελλάδα ήδη μέχρι το 3.000π.χ.Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε πολύ στην ιατρική του. Το αμυγδαλέλαιο κάνει την εμφάνισή του και στη Βίβλο, καθότι το χρησιμοποιούσαν για να μυρώσουν τους βασιλιάδες. Το έλαιο αυτό χρησιμεύει πολύ στην καταπολέμηση των ρυτίδων αλλά και στις εξάλειψη των δερματικών παθήσεων. Χρήσιμα μέρη της αμυγδαλιάς, εκτός φυσικά από τον καρπό, είναι τα φύλλα, οι φλούδες και τα άνθη. Στην εποχή μας το αμυγδαλέλαιο χρησιμοποποιείται κατά μεγάλο ποσοστό στις βιομηχανίες παραγωγής καλλυντικών.  Τέλος, να θυμηθούμε και την αγαπητή μας σουμάδα, που βοηθάει πολύ στα καρδιακά προβλήματα. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνουμε στην κατανάλωση πικραμύγδαλων , καθώς είναι πολύ τοξικά και το κυάνιο που περιέχουν μπορεί να φέρει το θάνατο. Άλλωστε, η ανοχή του κάθε ανθρώπινου οργανισμού σε αυτά, εί...

Πράσινο τσάι

Στην Κίνα έκανε πρώτα την εμφάνισή του το πράσινο τσάι, πολύ σύντομα όμως εξαπλώθηκε στην ανατολική Ασία. Στις μέρες μας χρσηιμοποιείται ευρέως σα ρόφημα σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο. Κατασκευάζεται από τα αποξηραμένα φύλλα της καμέλιας (camelia sinensis) και περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες είναι παρα πολύ χρήσιμες αντιοξειδωτικές ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, περιέχει τεΐνη που βοηθά στην αλκαλοποίηση. Οι αντικαρκινικές ιδιότητες, διαμέσου της καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών ξυγόνου, καθώς και η δράση κατά της υψηλής χοληστερίνης και των καρδιακών νοσημάτων έχουν ανεβάσει σε υψηλά επίπεδα την παραγωγή του πράσινου τσαγιού. Είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε κατευθείαν τα αποξηραμένα φύλλα, τρίβοντάς τα και φτιάχνοντας τσάι, παρά τα φακελλάκια του εμπορίου, διότι σε μερικές περιπτώσεις αυτά έχουν υποστεί επεξεργασία. Δεδομένη επίσης είναι και η ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω των κατεχινών, που περιέχονται στο πράσινο τσάι. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ...