Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δυσπεψία

Δεν πρόκειται για ασθένεια, καθώς η δυσπεψία είναι μια κατάσταση που προκαλείται από την προβληματική λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι λόγοι που αυτό συμβαίνει μπορεί να είναι πολλοί και διαφορετικής φύσεως, όπως επίσης και τα συμπτώματα. Το πιο σύνηθες από αυτά είναι το φούσκωμα / βάρος στο στομάχι, τα ρεψίματα αλλά και οι καούρες (ξινίλες). Τα συμπτώματα είναι δυνατό να επεκταθούν σε πονοκέφαλο, ναυτία, άσχημη γεύση στο στόμα, διάρροια κλπ. Το οπλοστάσιο της φύσης είναι γεμάτο με πολεμοφόδια για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας:

1) Ο χυμός λεμονιού είναι ότι πρέπει για τις καούρες. Δυο κουταλάκια της σούπας ημερησίως, νηστικοί το πρωί μέσα σε ζεστό νερό, δρουν προληπτικά. Η ίδια ποσότητα μετά το φαγητό καταπραΰνει τα συμπτώματα.

2) Οι ρίζες του άκορου κάλαμου χρησιμοποιούνται ευρέως στις χώρες της Αφρικής και της Νότιας Ασίας για ποικίλες χρήσεις. Πρόκειται για ένα είδος καλαμιάς που φυτρώνει στις όχθες των ποταμών και των λιμνών. Αν αγοράσουμε από κάποιον ειδικευμένο βοτανοπώλη ρίζες άκορου, μπορούμε να βράσουμε 50 γραμμάρια σε ένα λίτρο νερό, αφήνουμε τρία λεπτά, σουρώνουμε και να το πίνουμε στη διάρκεια της ημέρας. Καταπολεμά τη δυσπεψία και τη γαστρεντερίτιδα.

3) Μια εύκολη λύση που δρα προληπτικά κατά της δυσπεψίας είναι ο άνηθος. Μπορούμε να βάζουμε άφθονο ωμό άνηθο στις σαλάτες μας καθημερινά καθώς ανακουφίζει από κάθε είδους στομαζικές διαταραχές. Προτείνεται ιδιαίτερα και με απόλυτη ασφάλεια για παρόμοια συμπτώματα σε παιδιά.

Αχιλλαία
4) Για άλλη μια φορά το ωμό σκόρδο δρα καταλυτικά κατά των στομαχικών διαταραχών και της δυσπεψίας. Βοηθά πολύ και στη χώνεψη. Είναι αυτονόητο πως κανείς πρέπει να τρώει όσο σκόρδο αντέχει το στομάχι του.

5) Επίσης, οι κορυφές και τα άνθη της αψιθιάς είναι αποτελεσματικά εναντίον των στομαχικών διαταραχών και της δυσπεψίας. Σαν έγχυμα, αφήνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αψιθιά σε μια κούπα βραστό νερό για δέκα λεπτά. Πίνουμε από ένα φλυτζάνι τρεις φορές την ημέρα.

6) Το βάλσαμο ή υπερικό σαν αφέψημα μετά από κάθε γεύμα είναι ένα ιδανικό χωνευτικό. Βράζουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σε μια κούπα νερό και το πίνουμε.

7) Η αχιλλαία έχει πάμπολλες θεραπευτικές ιδιότητες και μια από αυτές είναι και η δράση κατά της δυσπεψίας.  Βράζουμε δυο κουταλάκια σε ένα φλυτζάνι με νερό για 10 λεπτά και πίνουμε 2-3 φορές την ημέρα.

8) Για τη βαρυστομαχιά και ιδιαίτερα για την κατανάλωση λιπαρών και βαρειών γευμάτων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θυμάρι. Φτιάχνουμε ένα έγχυμα βάζοντας δυο κουταλάκια αποξηραμένους ανθούς σε ένα φλυτζάνι βρασ΄το νερό για 10 λεπτά. Πίνουμε αμέσως μετά το τέλος του γέυματος. Καλό είναι να αποφεύγουμε τέτοιου είδους γεύματα για να μη χρειάζεται μετά να πιούμε θυμάρι για να συνέλθει το στομάχι μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πέτρες νεφρών, κύστης, χολής

Τσουκνίδα 1) Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από αποξηραμένη τσουκνίδα μέσα σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε 7-10 λεπτά ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλουμε το ρόφημά μας. Η καθημερινή χρήση συνίσταται σε όσους έχουν έντονο πρόβλημα. 2) Μια κουταλιά από κοπανισμένους σπόρους τσουκνίδας σε μια κούπα βραστό νερό, να καταναλώνεται κάθε πρωί όταν ο ασθενής είναι ακόμη νηστικός. 3) Για την αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής , κυκλοφορεί το κορυφαίο βιβλίο του Andreas Moritz " Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής " μεταφρασμένο στα Ελληνικά από τις εκδόσεις "Διόπτρα". Είναι ότι καλύτερο έχω βρει. Η συστηματική αποτοξίνωση προάγει την υγεία των βασικότερων οργάνων του μεταβολισμού μας. 4) Για τις πέτρες των νεφρών, ο Διοσκουρίδης και ο Culpepper συνιστούν την αγριάδα (αγρόπυρο).  Βράζουμε 30 γραμμάρια ριζών αγριάδας σε ένα λίτρο νερό. Πριν το σουρώσουμε το αφήνουμε να κρυώσει. Πίνουμε από ένα νεροπότηρο πρωί-μεσημέρι-βράδυ με άδειο στομ...

Αμυγδαλιά

Όλοι μας ξέρουμε για τις μοναδικές ιδιότητες του αμυγδάλου . Ελπίζω πως και, όσοι μπορούμε, το συνηθίζουμε στη διατροφή μας. Οι ιστορικοί δέχονται πως η αμυγδαλιά είχε φυτρώσει στην Ελλάδα ήδη μέχρι το 3.000π.χ.Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε πολύ στην ιατρική του. Το αμυγδαλέλαιο κάνει την εμφάνισή του και στη Βίβλο, καθότι το χρησιμοποιούσαν για να μυρώσουν τους βασιλιάδες. Το έλαιο αυτό χρησιμεύει πολύ στην καταπολέμηση των ρυτίδων αλλά και στις εξάλειψη των δερματικών παθήσεων. Χρήσιμα μέρη της αμυγδαλιάς, εκτός φυσικά από τον καρπό, είναι τα φύλλα, οι φλούδες και τα άνθη. Στην εποχή μας το αμυγδαλέλαιο χρησιμοποποιείται κατά μεγάλο ποσοστό στις βιομηχανίες παραγωγής καλλυντικών.  Τέλος, να θυμηθούμε και την αγαπητή μας σουμάδα, που βοηθάει πολύ στα καρδιακά προβλήματα. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνουμε στην κατανάλωση πικραμύγδαλων , καθώς είναι πολύ τοξικά και το κυάνιο που περιέχουν μπορεί να φέρει το θάνατο. Άλλωστε, η ανοχή του κάθε ανθρώπινου οργανισμού σε αυτά, εί...

Ατοπική δερματίτιδα - έκζεμα

Το έκζεμα μπορεί να εμφανιστεί σε όλες της ηλικίες του ανθρώπου, στη βρεφική ή την ενήλικη ζωή του. Τα πρώτα συμπτώματα είναι καλό να αντιμετωπίζονται νωρίς για να αποφεύγονται οι βαρειές θεραπείες (κορτιζόνη), καθώς είναι και σχετικά εύκολο να διαγνωστούν.  Η εκδήλωση της ατοπικής δερματίτιδας, κατά πολλούς, συνδέεται με την τροφική αλλεργία. Τα βρέφη που εμφανίζουν έκζεμα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στη χορήγηση τροφών όπως το γάλα, το αυγό και το ψάρι. Στις σημερινές δυτικές κοινωνίες, ο τρόπος ζωής έχει επιφέρει έξαρση της ατοπικής δερματίτιδας. Οι τρόποι αντιμετώπισης, με βάση την πρόληψη, είναι πολλοί. Χαμομήλι 1) Το έγχυμα από χαμομήλι δρα προληπτικά και καταπραϋντικά κατά του εκζέματος. Βάζουμε δυο κουταλάκια του γλυκού από άνθη χαμομηλιού σε μια κούπα με βραστό νερό και αφήνουμε 10 λεπτά. Το έγχυμα είναι καλό να είναι πυκνό (κίτρινο) και όχι νερωμένο αφού στη δεύτερη περίπτωση δε θα κάνουμε το καλό που σκοπεύουμε,ενώ μπορεί και να χειροτερέψουμε την κατάσταση. Β...