Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δυσκοιλιότητα

Αγριμόνιο
Η δυσκοιλιότητα οφείλεται συνήθως σε δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ο Ιπποκράτης συνήθιζε να δίνει βασιλικό στους παθόντες που τον επισκέπτονταν.Σε μεγάλο βαθμό σίγουρα έχει συμβάλλει στην εξάπλωση της πάθησης και η βιομηχανοποίηση των τροφίμων που καταναλώνουν οι άνθρωποι στα αστικά κέντρα ανά τον κόσμο. Για να μην έχω δυσκοιλιότητα πρέπει να προσέχω τι τρώω και να έχω ένα καλό μέτρο για την ποσότητα. Επίσης, στην αποφυγή της δυσκιλιότητας βοηθούν και τα πολλά μικρότερα γεύματα διότι εξασκούν το πεπτικό χωρίς να το επιβαρύνουν. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητη η καθημέρινη κένωση του εντέρου. Στη σημερινή εποχή, δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί από άγχος ή στρες, από δίαφορες δίαιτες αλλά και από την ίδια τη σύσταση των τροφών που καταναλώνουμε. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, η δυσκοιλιότητα μπορεί να αποβεί επώδυνη για τον παθόντα, προκαλώντας ναυτία και κωλικούς.

Το φαρμακείο της φύσης μας εχει χαρίσει πολλαπλούς τρόπους αντιμετώπισης.

1) Αφήνουμε τη ρίζα του αγριμόνιου για πολλή ώρα στο νερό να μουλιάσει και κατόπιν σουρώνουμε και πίνουμε το αποτέλεσμα καθημερινά, μέχρι να περάσει η δυσκοιλιότητα.

2) Ο προτεινόμενος και από τον Ιπποκράτη βασιλικός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτόν το σκοπό με δυο τρόπους: σαν έγχυμα ή σαν αφέψημα. Για την πρώτη περίπτωση, βάζουμε ένα κουταλάκι ξερού βασιλικού σε ένα φλυτζάνι καυτό νερό και σκεπάζουμε για 15 λεπτά να βγουν όλες οι ουσίες. Σαν αφέψημα, βράζουμε ένα κουταλάκι ξερού βασιλικού και το πίνουμε μετά το φαγητό σιγά-σιγά, κρατώντας τις γουλιές στο στόμα για λίγο πριν καταπιούμε

3) Να τρώμε μπόλικο ωμό ελαιόλαδο διότι βοηθά πολύ στη δυσκοιλιότητα και γενικά μόνο καλό μας κάνει.

4) 20 γραμμάρια μάυρες ρώγες ζαμπούκου καθημερινά το πρωί, πριν από οτιδήποτε άλλο, θα διώξουν τη δυσκοιλιότητα. Στίβουμε και πίνουμε το χυμό τους.

5) Μια όχι και τόσο διαδεδομένη αντιμετώπιση, είναι ο βρασμός περίπου 40 γραμμαρίων φλούδας από ιτιά σε νερό. Πίνουμε ένα κρύο νεροπότηρο κάθε βράδυ μετά το φαγητό.

6) Το βάμμα από φύλλα καστανιάς καταπολεμά και τη δυσκοιλιότητα και τη δυσεντερία. Βράζουμε μπόλικα φύλλα καστανιάς σε νερό για περίπου 15 λεπτά. Πίνουμε 2-3 μισά ποτήρια νερού τη μέρα.

7) Βράζουμε μαλλιά καλαμποκιού σε νερό για 15 περίπου λεπτά. Πίνουμε ένα μισό νεροπότηρο νηστικοί κάθε πρωί. Αν εξακολουθήσουμε τη θεραπεία για αρκετές ημέρες, καλό είναι να συνδυάσουμε και αγριάδα για να μην υπερλειτουργούν τα νεφρά καθημερινά.

8) Το μαρούλι είναι γνωστό ότι βοηθά στην καλή πέψη της τροφής. Αν βράσουμε 10 αποξηραμένα φύλλα σε μισό λίτρο νερού, θα έχουμε ένα εξαιρετικό έγχυμα κατά της δυσκοιλιότητας. Η συχνή κατανάλωση λάχανου και μαρουλιού, επίσης βοηθά.

9) Μια πολύ ωφέλιμη σε πολλά πράγματα πρωινή συνήθεια, είναι να στύψουμε ένα φρέσκο χυμό πορτοκάλι, να του βάλουμε άλλο τόσο χλιαρό νερό και μια κουταλιά μέλι και να το ευχαριστιόμαστε καθημερινά, πριν από οτιδήποτε άλλο.

10) Η κατανάλωση μιας χούφτας καρπών γκότζι καθημερινά, εκτός της ευεργετικής επίδρασης που έχει στη συνολική υγεία μας, βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πέτρες νεφρών, κύστης, χολής

Τσουκνίδα 1) Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από αποξηραμένη τσουκνίδα μέσα σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε 7-10 λεπτά ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλουμε το ρόφημά μας. Η καθημερινή χρήση συνίσταται σε όσους έχουν έντονο πρόβλημα. 2) Μια κουταλιά από κοπανισμένους σπόρους τσουκνίδας σε μια κούπα βραστό νερό, να καταναλώνεται κάθε πρωί όταν ο ασθενής είναι ακόμη νηστικός. 3) Για την αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής , κυκλοφορεί το κορυφαίο βιβλίο του Andreas Moritz " Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής " μεταφρασμένο στα Ελληνικά από τις εκδόσεις "Διόπτρα". Είναι ότι καλύτερο έχω βρει. Η συστηματική αποτοξίνωση προάγει την υγεία των βασικότερων οργάνων του μεταβολισμού μας. 4) Για τις πέτρες των νεφρών, ο Διοσκουρίδης και ο Culpepper συνιστούν την αγριάδα (αγρόπυρο).  Βράζουμε 30 γραμμάρια ριζών αγριάδας σε ένα λίτρο νερό. Πριν το σουρώσουμε το αφήνουμε να κρυώσει. Πίνουμε από ένα νεροπότηρο πρωί-μεσημέρι-βράδυ με άδειο στομ

Χιονίστρες

Οι χιονίστρες  μας ταλαιπωρούν τους κρύους μήνες του χειμώνα. Πρόκειται για μια φλεγμονή του δέρματος, η οποία προκαλείται μετά από έκθεση στο πολύ κρύο ή σε περιβάλλον με πολλή υγρασία. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν αρκετές ώρες μετά από την έκθεση σε αυτές τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η ένταση των συμπτωμάτων μπορούμε να πούμε πως καθορίζεται από τη διάρκεια της έκθεσης στις παραπάνω συνθήκες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, μη φαρμακευτικοί, για να αντιμετωπίσει κανείς αποτελεσματικά τις χιονίστρες: 1) Ανακατεύουμε αμυγδαλέλαιο σε ίσες ποσότητες με ασβεστόνερο και κάνουμε επάλειψη τακτικά στις φλεγμονές που δημιουργούν οι χιονίστρες. Διάβασε για την παρασκευή του αμυγδαλέλαιου . 2) Βάζουμε 2 κουταλάκια του γλυκού γαϊδουράγκαθο σε βραστό νερό για 10 λεπτά και κάνουμε τακτική επάλειψη. Κουκιά 3) Βράζουμε τα κουκιά που έχουμε για φαγητό και κρατάμε το πρώτο νερό βρασμού τους. Πλένουμε μέσα τα μέλη που πάσχουν από χιονίστρες αρκετές φορές. 4) Στίβουμε λεμόνια και κρατάμε

Αλλεργίες

Για τις αλλεργίες οι γιατροί συνήθως συνιστούν αντιισταμινικά, αλλεργικές ενέσεις και βοηθήματα για την πέψη. Από όλα τα παραπάνω, είναι πιθανό να έχουμε ανεπιθύμητες αντενδείξεις. Το σημαντικότερο είναι ότι δρουν καταπραϋντικά στην εκδήλωση της αλλεργίας και δεν πολεμούν τη ρίζα της. Ουσιαστικά η αλλεργία εκδηλώνεται από ένα μπερδεμένο ανοσοποητικό σύστημα. Παρακάτω υπάρχουν μερικές αποτελεσματικές λύσεις για να καταπολεμήσουμε τα αλλεργικά συμπτώματα σε βάθος: 1) Από τα πολύ παλιά χρόνια, διαφορετικοί πολιτισμοί είχαν καταλήξει στο ότι η τσουκνίδα καταπραΰνει δραστικά τα αλλεργικά συμπτώματα του αναπνευστικού (βήχας, ρινική καταρροή, άσθμα κτλ). Για την αντιμετώπιση των αλλεργικών αντιδράσεων κυρίως χρησιμοποιείται το έγχυμα από ξερά φύλλα τσουκνίδας. Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σε δυο φλυτζάνια νερού αφού βράσει και το αφήνουμε για 5-10 λεπτά με κλειστό καπάκι. Κατόπιν σουρώνουμε και πίνουμε καθόλη τη χρονική περίοδο που ενδέχεται να εκδηλωθούν οι αλλεργικές αντιδράσεις.