Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σέλινο

Σέλινο
Είναι πασίγνωστο το γεγονός ότι οι αρχαίοι Έλληνες έβαζαν στα κεφάλια τους στεφάνια από σέλινο για να μην τους πιάνει το ποτό. Το ίδιο στεφάνι φοραγαν και κατά τη διάρκεια του πένθους ενώ επίσης το σέλινο, από τότε, το χρησιμοποιούσαν και στο φαγητό. Οι Κινέζοι το είχαν ως ένα από τα καλύτερα φάρμακα κατά των παθήσεων των νεφρών, της υπέρτασης, των αρθριτικών κ.α. Το έντονο άρωμα του φυτού οφείλεται στο αιθέριο έλαιο, γνωστό για τις χωνευτικές, ορεκτικές και τονωτικές του ιδιότητες. Για θεραπευτικούς σκοπούς, η ομοιοπαθητική κυρίως, χρησιμοποιεί τους σπόρους του σέλινου. Όσοι τους χρησιμοποιούν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κανένα ώφελος δεν έχουν οι σπόροι του εμπορίου, εφόσον είναι επεξεργασμένοι με αποτέλεσμα να έχουν χάσει όλες τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Έρευνες έχουν δείξει πως το σέλινο βοηθά στην καλή μνήμη. Καταπολεμά δηλαδή την απώλεια της μνήμης που έρχεται με το πέρασμα της ηλικίας.

Που φύεται: Σε όλες τις παραθαλάσσιες χώρες με εύκρατο ή ζεστό κλίμα.
Μέρος που χρησιμοποιούμε: Φύλλα, σπόροι, ρίζες.
Περιέχει: Νιτρικό κάλιο, βιταμίνες Α, C, φολικό οξύ, κάλιο, νάτριο, φώσφορος, ασβέστιο κ.α.
Βοτανοθεραπείες: αντιρευματικό, διουρητικό, αντιπυρετικό, διεγερτικό κ.α.
Χρήσεις:
  • Βρογχίτιδα
  • Αρθρίτιδα
  • Διάρροια
  • Καταρροή
  • Υπέρταση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πέτρες νεφρών, κύστης, χολής

Τσουκνίδα 1) Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από αποξηραμένη τσουκνίδα μέσα σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε 7-10 λεπτά ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλουμε το ρόφημά μας. Η καθημερινή χρήση συνίσταται σε όσους έχουν έντονο πρόβλημα. 2) Μια κουταλιά από κοπανισμένους σπόρους τσουκνίδας σε μια κούπα βραστό νερό, να καταναλώνεται κάθε πρωί όταν ο ασθενής είναι ακόμη νηστικός. 3) Για την αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής , κυκλοφορεί το κορυφαίο βιβλίο του Andreas Moritz " Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής " μεταφρασμένο στα Ελληνικά από τις εκδόσεις "Διόπτρα". Είναι ότι καλύτερο έχω βρει. Η συστηματική αποτοξίνωση προάγει την υγεία των βασικότερων οργάνων του μεταβολισμού μας. 4) Για τις πέτρες των νεφρών, ο Διοσκουρίδης και ο Culpepper συνιστούν την αγριάδα (αγρόπυρο).  Βράζουμε 30 γραμμάρια ριζών αγριάδας σε ένα λίτρο νερό. Πριν το σουρώσουμε το αφήνουμε να κρυώσει. Πίνουμε από ένα νεροπότηρο πρωί-μεσημέρι-βράδυ με άδειο στομ...

Αμυγδαλιά

Όλοι μας ξέρουμε για τις μοναδικές ιδιότητες του αμυγδάλου . Ελπίζω πως και, όσοι μπορούμε, το συνηθίζουμε στη διατροφή μας. Οι ιστορικοί δέχονται πως η αμυγδαλιά είχε φυτρώσει στην Ελλάδα ήδη μέχρι το 3.000π.χ.Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε πολύ στην ιατρική του. Το αμυγδαλέλαιο κάνει την εμφάνισή του και στη Βίβλο, καθότι το χρησιμοποιούσαν για να μυρώσουν τους βασιλιάδες. Το έλαιο αυτό χρησιμεύει πολύ στην καταπολέμηση των ρυτίδων αλλά και στις εξάλειψη των δερματικών παθήσεων. Χρήσιμα μέρη της αμυγδαλιάς, εκτός φυσικά από τον καρπό, είναι τα φύλλα, οι φλούδες και τα άνθη. Στην εποχή μας το αμυγδαλέλαιο χρησιμοποποιείται κατά μεγάλο ποσοστό στις βιομηχανίες παραγωγής καλλυντικών.  Τέλος, να θυμηθούμε και την αγαπητή μας σουμάδα, που βοηθάει πολύ στα καρδιακά προβλήματα. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνουμε στην κατανάλωση πικραμύγδαλων , καθώς είναι πολύ τοξικά και το κυάνιο που περιέχουν μπορεί να φέρει το θάνατο. Άλλωστε, η ανοχή του κάθε ανθρώπινου οργανισμού σε αυτά, εί...

Πράσινο τσάι

Στην Κίνα έκανε πρώτα την εμφάνισή του το πράσινο τσάι, πολύ σύντομα όμως εξαπλώθηκε στην ανατολική Ασία. Στις μέρες μας χρσηιμοποιείται ευρέως σα ρόφημα σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο. Κατασκευάζεται από τα αποξηραμένα φύλλα της καμέλιας (camelia sinensis) και περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες είναι παρα πολύ χρήσιμες αντιοξειδωτικές ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, περιέχει τεΐνη που βοηθά στην αλκαλοποίηση. Οι αντικαρκινικές ιδιότητες, διαμέσου της καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών ξυγόνου, καθώς και η δράση κατά της υψηλής χοληστερίνης και των καρδιακών νοσημάτων έχουν ανεβάσει σε υψηλά επίπεδα την παραγωγή του πράσινου τσαγιού. Είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε κατευθείαν τα αποξηραμένα φύλλα, τρίβοντάς τα και φτιάχνοντας τσάι, παρά τα φακελλάκια του εμπορίου, διότι σε μερικές περιπτώσεις αυτά έχουν υποστεί επεξεργασία. Δεδομένη επίσης είναι και η ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω των κατεχινών, που περιέχονται στο πράσινο τσάι. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ...