Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υπέρταση

Γκι
Κατ' αρχήν, υπέρταση σημαίνει το να έχει κανείς υψηλή αρτηριακή πίεση. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμμετέχουν στην ανοδική πορεία της πίεσης των αρτηριών, όπως είναι το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, το στρες και η παχυσαρκία. Γνωρίζοντας αυτά, είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να εισάγουμε στη ζωή μας ήπιες μορφές άσκησης, συμβουλευόμενοι το γιατρό μας, ανάλογα με την ηλικία μας. Επίσης, θα ήταν καλό να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες, αποφεύγοντας τα λίπη, τη ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι και όσο είναι δυνατόν, το κρέας. Η υπέρταση είναι πιθανό να καταλήξει σε αρτηριοσκλήρυνση και κατόπιν σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά. Είναι μια ύπουλη πάθηση καθώς τα σημάδια της συνήθως δεν είναι εμφανή και φαίνονται αποκλειστικά σε ιατρικές εξετάσεις. Μια ισορροπημένη ζωή, δεν έχει να φοβάται τίποτα από όλα αυτά εκτός αν υπάρχει κληρονομικότητα ή παθογένεια, θέματα για τα οποία θα πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό μας.

Το φαρμακείο της φύσης μαζί με τους προγόνους μας έχουν αρκετές λύσεις για την αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη της υπέρτασης.

1) Η κατανάλωση της ωμής αντράκλας (γλιστρίδας) ρίχνει την πίεση. Συνηθίστε να βάζετε φύλλα αντράκλας στις ωμές σαλάτες σας, βοηθά επίσης στον καθαρισμό του αίματος, σύμφωνα και με τον Έντουαρντ Μπαχ.

2) Το γνωστό σε όλους, από τη γιορτή των Χριστουγέννων, γκι, είναι στην πραγματικότητα ένας παρασιτικός θάμνος που φυτρώνει ανάμεσα σε κλαδία από λεύκες, μηλιές, βελανιδιές, καστανιές, έλατα κ.α.. Κατεβάζει την αρτηριακή πίεση αν φτιάξουμε ένα αφέψημα από αυτό, βράζοντας 60 γραμμάρια κοπανισμένων φύλλων σε ένα ποτήρι νερό και πίνουμε μια κουταλιά της σούπας την ημέρα. Η δοσολογία του γκι στον οργανισμό μας θέλει προσοχή καθώς είναι τοξικό για την καρδιά. Γι' αυτό ας μην υπερβαίνουμε την ημερήσια δόση κι ας κάνουμε ισόποσα διαλλείματα κάθε 10-15 μέρες θεραπείας.

3) Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τα χλωρά φύλλα ελιάς βράζοντάς 200-250 γραμμάρια σε μισό λίτρο νερό και τα σουρώσουμε. Πίνουμε ένα ποτήρι του κρασιού τρεις φορές την ημέρα, έπειτα από κάθε γεύμα.

4) Τρώτε κρεμμύδι ξερό, ωμό, όσο περισσότερο μπορείτε! Συνοδεύετε το με άφθονο μαρούλι φρέσκο και καλοπλυμένο.

5) Ας καταναλώνουμε κι ένα αφέψημα λεβάντας την ημέρα, βράζοντας 2 κουταλάκια του γλυκού φύλλα και λουλούδια για ένα φλυτζάνι τσαγιού. Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε ότι έχει να κάνει με την καρδιά.

6) Ο χυμός των νερατζιών είναι επίσης πολύτιμος στην καταπολέμηση της υψηλής πίεσης. Βράζουμε τα νεράτζια ολόκληρα, με τη φλούδα τους και πίνουμε το ζουμί. 

7) Το σκόρδο είναι πολύ γνωστό για την αγγειοδιασταλτική προσφορά του. Ο γενικός κανόνας είναι...τρώμε όσο σκόρδο αντέχουμε εμείς και οι...δίπλα μας!

8) Οι ρίζες της φραουλιάς αντιμετωπίζουν όσο και προλαμβάνουν την υπέρταση. Βράζουμε 30 γραμμάρια ριζών σε ένα λίτρο νερό και, αφού βράσουν, περιμένουμε 10 λεπτά πριν τα σουρώσουμε και πιούμε το αποτέλεσμα.

Σχόλια

  1. Καλησπέρα. Πράγματι η διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση μπορεί να διατηρήσει σε φυσιολογικές τιμές την αρτηριακή πίεση. Εδώ και ένα χρόνο, έχω ξεκινήσει τακτική άσκηση σε συνδυασμό με καλή διατροφή και μπορώ να πω πως έχει βελτιωθεί η κατάστασή μου, καθώς είχα αυξημένη αρτηριακή πίεση. Δεν κάνω ιδιαίτερα έντονη άσκηση, μόνο λίγο τρέξιμο και αερόβιες ασκήσεις και έχω κόψει εντελώς το αλάτι. Εξάλλου, πολλές τροφές έχουν από μόνες τους αλάτι. Αυτό που γνωρίζω και που αναφέρετε στο άρθρο σας, είναι πως το σκόρδο έχει όντως πολύ καλά αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πέτρες νεφρών, κύστης, χολής

Τσουκνίδα 1) Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από αποξηραμένη τσουκνίδα μέσα σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε 7-10 λεπτά ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλουμε το ρόφημά μας. Η καθημερινή χρήση συνίσταται σε όσους έχουν έντονο πρόβλημα. 2) Μια κουταλιά από κοπανισμένους σπόρους τσουκνίδας σε μια κούπα βραστό νερό, να καταναλώνεται κάθε πρωί όταν ο ασθενής είναι ακόμη νηστικός. 3) Για την αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής , κυκλοφορεί το κορυφαίο βιβλίο του Andreas Moritz " Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής " μεταφρασμένο στα Ελληνικά από τις εκδόσεις "Διόπτρα". Είναι ότι καλύτερο έχω βρει. Η συστηματική αποτοξίνωση προάγει την υγεία των βασικότερων οργάνων του μεταβολισμού μας. 4) Για τις πέτρες των νεφρών, ο Διοσκουρίδης και ο Culpepper συνιστούν την αγριάδα (αγρόπυρο).  Βράζουμε 30 γραμμάρια ριζών αγριάδας σε ένα λίτρο νερό. Πριν το σουρώσουμε το αφήνουμε να κρυώσει. Πίνουμε από ένα νεροπότηρο πρωί-μεσημέρι-βράδυ με άδειο στομ

Χιονίστρες

Οι χιονίστρες  μας ταλαιπωρούν τους κρύους μήνες του χειμώνα. Πρόκειται για μια φλεγμονή του δέρματος, η οποία προκαλείται μετά από έκθεση στο πολύ κρύο ή σε περιβάλλον με πολλή υγρασία. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν αρκετές ώρες μετά από την έκθεση σε αυτές τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η ένταση των συμπτωμάτων μπορούμε να πούμε πως καθορίζεται από τη διάρκεια της έκθεσης στις παραπάνω συνθήκες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, μη φαρμακευτικοί, για να αντιμετωπίσει κανείς αποτελεσματικά τις χιονίστρες: 1) Ανακατεύουμε αμυγδαλέλαιο σε ίσες ποσότητες με ασβεστόνερο και κάνουμε επάλειψη τακτικά στις φλεγμονές που δημιουργούν οι χιονίστρες. Διάβασε για την παρασκευή του αμυγδαλέλαιου . 2) Βάζουμε 2 κουταλάκια του γλυκού γαϊδουράγκαθο σε βραστό νερό για 10 λεπτά και κάνουμε τακτική επάλειψη. Κουκιά 3) Βράζουμε τα κουκιά που έχουμε για φαγητό και κρατάμε το πρώτο νερό βρασμού τους. Πλένουμε μέσα τα μέλη που πάσχουν από χιονίστρες αρκετές φορές. 4) Στίβουμε λεμόνια και κρατάμε

Αμυγδαλιά

Όλοι μας ξέρουμε για τις μοναδικές ιδιότητες του αμυγδάλου . Ελπίζω πως και, όσοι μπορούμε, το συνηθίζουμε στη διατροφή μας. Οι ιστορικοί δέχονται πως η αμυγδαλιά είχε φυτρώσει στην Ελλάδα ήδη μέχρι το 3.000π.χ.Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε πολύ στην ιατρική του. Το αμυγδαλέλαιο κάνει την εμφάνισή του και στη Βίβλο, καθότι το χρησιμοποιούσαν για να μυρώσουν τους βασιλιάδες. Το έλαιο αυτό χρησιμεύει πολύ στην καταπολέμηση των ρυτίδων αλλά και στις εξάλειψη των δερματικών παθήσεων. Χρήσιμα μέρη της αμυγδαλιάς, εκτός φυσικά από τον καρπό, είναι τα φύλλα, οι φλούδες και τα άνθη. Στην εποχή μας το αμυγδαλέλαιο χρησιμοποποιείται κατά μεγάλο ποσοστό στις βιομηχανίες παραγωγής καλλυντικών.  Τέλος, να θυμηθούμε και την αγαπητή μας σουμάδα, που βοηθάει πολύ στα καρδιακά προβλήματα. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνουμε στην κατανάλωση πικραμύγδαλων , καθώς είναι πολύ τοξικά και το κυάνιο που περιέχουν μπορεί να φέρει το θάνατο. Άλλωστε, η ανοχή του κάθε ανθρώπινου οργανισμού σε αυτά, είναι