Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σουσάμι

Οι Κινέζοι χρησιμποιούν το σουσάμι εδώ και πάρα πολλούς αιώνες. Η Κινέζικη ιατρική θεραπεύει με αυτό κυρίως τα νεφρά, το πάγκρεας και το συκώτι. Οι ιδιότητες του είναι ευεργετικές και στο αίμα, καθώς το θρέφει και βοηθά στην παραγωγή περισσότερου και καλύτερης ποιότητας αίματος. Γι' αυτό, επίσης οι Κινέζοι, το χρησιμοποποιούν για να γιατρέψουν τις ζαλάδες και τη θολή όραση. Το ταχίνι και ο χαλβάς είναι δυο παράγωγα τα οποία είναι πολύ ωφέλιμα και ευτυχώς στην Ελλάδα παράγονται σε αφθονία. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να εξετάζουμε με προσοχή τα υπόλοιπα συστατικά του παράγωγου, ώστε να μην είναι επιβλαβή, όπως π.χ. η ζάχαρη, διότι τότε περισσότερο θα βλάψουμε παρά θα κάνουμε καλό στον οργανισμό μας. Το καλύτερο ταχίνι είναι αυτό από αναποφλοίωτο σουσάμι. Μια προτεινόμενη συνταγή κατανάλωσής του, λόγω του ότι έχει και αρκετές θερμίδες, είναι το πρωί, για πρωινό, μαζί με μέλι και παξιμάδι σικάλεως, το οποίο βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των συστατικών του σουσαμιού από τον οργανισμό μας. Οι σπόροι του σουσαμιού είναι μια μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών. Στις γυναίκες που θηλάζουν βοηθούν πολύ στην παραγωγή γάλακτος. Επίσης, το σουσάμι έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά σε φυτοστερόλες, οπότε είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην παρασκευή γευμάτων με χαμηλή χοληστερόλη.

Που φύεται: Σε όλες τις χώρες με εύκρατο κλίμα.
Μέρος που χρησιμοποιούμε: Σπόροι.
Πότε μαζεύεται: Τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες
Περιέχει: Φυτοστερόλες κ.α.
Βοτανοθεραπείες: γαλακταγωγικό, θρεπτικό κ.α.
Χρήσεις:
  • Αναιμία
  • Υψηλή χοληστερόλη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πέτρες νεφρών, κύστης, χολής

Τσουκνίδα 1) Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από αποξηραμένη τσουκνίδα μέσα σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε 7-10 λεπτά ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλουμε το ρόφημά μας. Η καθημερινή χρήση συνίσταται σε όσους έχουν έντονο πρόβλημα. 2) Μια κουταλιά από κοπανισμένους σπόρους τσουκνίδας σε μια κούπα βραστό νερό, να καταναλώνεται κάθε πρωί όταν ο ασθενής είναι ακόμη νηστικός. 3) Για την αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής , κυκλοφορεί το κορυφαίο βιβλίο του Andreas Moritz " Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής " μεταφρασμένο στα Ελληνικά από τις εκδόσεις "Διόπτρα". Είναι ότι καλύτερο έχω βρει. Η συστηματική αποτοξίνωση προάγει την υγεία των βασικότερων οργάνων του μεταβολισμού μας. 4) Για τις πέτρες των νεφρών, ο Διοσκουρίδης και ο Culpepper συνιστούν την αγριάδα (αγρόπυρο).  Βράζουμε 30 γραμμάρια ριζών αγριάδας σε ένα λίτρο νερό. Πριν το σουρώσουμε το αφήνουμε να κρυώσει. Πίνουμε από ένα νεροπότηρο πρωί-μεσημέρι-βράδυ με άδειο στομ

Χιονίστρες

Οι χιονίστρες  μας ταλαιπωρούν τους κρύους μήνες του χειμώνα. Πρόκειται για μια φλεγμονή του δέρματος, η οποία προκαλείται μετά από έκθεση στο πολύ κρύο ή σε περιβάλλον με πολλή υγρασία. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν αρκετές ώρες μετά από την έκθεση σε αυτές τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η ένταση των συμπτωμάτων μπορούμε να πούμε πως καθορίζεται από τη διάρκεια της έκθεσης στις παραπάνω συνθήκες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, μη φαρμακευτικοί, για να αντιμετωπίσει κανείς αποτελεσματικά τις χιονίστρες: 1) Ανακατεύουμε αμυγδαλέλαιο σε ίσες ποσότητες με ασβεστόνερο και κάνουμε επάλειψη τακτικά στις φλεγμονές που δημιουργούν οι χιονίστρες. Διάβασε για την παρασκευή του αμυγδαλέλαιου . 2) Βάζουμε 2 κουταλάκια του γλυκού γαϊδουράγκαθο σε βραστό νερό για 10 λεπτά και κάνουμε τακτική επάλειψη. Κουκιά 3) Βράζουμε τα κουκιά που έχουμε για φαγητό και κρατάμε το πρώτο νερό βρασμού τους. Πλένουμε μέσα τα μέλη που πάσχουν από χιονίστρες αρκετές φορές. 4) Στίβουμε λεμόνια και κρατάμε

Αμυγδαλιά

Όλοι μας ξέρουμε για τις μοναδικές ιδιότητες του αμυγδάλου . Ελπίζω πως και, όσοι μπορούμε, το συνηθίζουμε στη διατροφή μας. Οι ιστορικοί δέχονται πως η αμυγδαλιά είχε φυτρώσει στην Ελλάδα ήδη μέχρι το 3.000π.χ.Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε πολύ στην ιατρική του. Το αμυγδαλέλαιο κάνει την εμφάνισή του και στη Βίβλο, καθότι το χρησιμοποιούσαν για να μυρώσουν τους βασιλιάδες. Το έλαιο αυτό χρησιμεύει πολύ στην καταπολέμηση των ρυτίδων αλλά και στις εξάλειψη των δερματικών παθήσεων. Χρήσιμα μέρη της αμυγδαλιάς, εκτός φυσικά από τον καρπό, είναι τα φύλλα, οι φλούδες και τα άνθη. Στην εποχή μας το αμυγδαλέλαιο χρησιμοποποιείται κατά μεγάλο ποσοστό στις βιομηχανίες παραγωγής καλλυντικών.  Τέλος, να θυμηθούμε και την αγαπητή μας σουμάδα, που βοηθάει πολύ στα καρδιακά προβλήματα. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνουμε στην κατανάλωση πικραμύγδαλων , καθώς είναι πολύ τοξικά και το κυάνιο που περιέχουν μπορεί να φέρει το θάνατο. Άλλωστε, η ανοχή του κάθε ανθρώπινου οργανισμού σε αυτά, είναι