Skip to main content

Σουσάμι

Οι Κινέζοι χρησιμποιούν το σουσάμι εδώ και πάρα πολλούς αιώνες. Η Κινέζικη ιατρική θεραπεύει με αυτό κυρίως τα νεφρά, το πάγκρεας και το συκώτι. Οι ιδιότητες του είναι ευεργετικές και στο αίμα, καθώς το θρέφει και βοηθά στην παραγωγή περισσότερου και καλύτερης ποιότητας αίματος. Γι' αυτό, επίσης οι Κινέζοι, το χρησιμοποποιούν για να γιατρέψουν τις ζαλάδες και τη θολή όραση. Το ταχίνι και ο χαλβάς είναι δυο παράγωγα τα οποία είναι πολύ ωφέλιμα και ευτυχώς στην Ελλάδα παράγονται σε αφθονία. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να εξετάζουμε με προσοχή τα υπόλοιπα συστατικά του παράγωγου, ώστε να μην είναι επιβλαβή, όπως π.χ. η ζάχαρη, διότι τότε περισσότερο θα βλάψουμε παρά θα κάνουμε καλό στον οργανισμό μας. Το καλύτερο ταχίνι είναι αυτό από αναποφλοίωτο σουσάμι. Μια προτεινόμενη συνταγή κατανάλωσής του, λόγω του ότι έχει και αρκετές θερμίδες, είναι το πρωί, για πρωινό, μαζί με μέλι και παξιμάδι σικάλεως, το οποίο βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των συστατικών του σουσαμιού από τον οργανισμό μας. Οι σπόροι του σουσαμιού είναι μια μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών. Στις γυναίκες που θηλάζουν βοηθούν πολύ στην παραγωγή γάλακτος. Επίσης, το σουσάμι έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά σε φυτοστερόλες, οπότε είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην παρασκευή γευμάτων με χαμηλή χοληστερόλη.

Που φύεται: Σε όλες τις χώρες με εύκρατο κλίμα.
Μέρος που χρησιμοποιούμε: Σπόροι.
Πότε μαζεύεται: Τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες
Περιέχει: Φυτοστερόλες κ.α.
Βοτανοθεραπείες: γαλακταγωγικό, θρεπτικό κ.α.
Χρήσεις:
  • Αναιμία
  • Υψηλή χοληστερόλη

Comments

Popular posts from this blog

Πέτρες νεφρών, κύστης, χολής

1) Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από αποξηραμένη τσουκνίδαμέσα σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε 7-10 λεπτά ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλουμε το ρόφημά μας. Η καθημερινή χρήση συνίσταται σε όσους έχουν έντονο πρόβλημα.
2) Μια κουταλιά από κοπανισμένους σπόρους τσουκνίδας σε μια κούπα βραστό νερό, να καταναλώνεται κάθε πρωί όταν ο ασθενής είναι ακόμη νηστικός.

3) Για την αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής, κυκλοφορεί το κορυφαίο βιβλίο του Andreas Moritz "Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής" μεταφρασμένο στα Ελληνικά από τις εκδόσεις "Διόπτρα". Είναι ότι καλύτερο έχω βρει. Η συστηματική αποτοξίνωση προάγει την υγεία των βασικότερων οργάνων του μεταβολισμού μας.

4) Για τις πέτρες των νεφρών, ο Διοσκουρίδης και ο Culpepper συνιστούν την αγριάδα (αγρόπυρο).  Βράζουμε 30 γραμμάρια ριζών αγριάδας σε ένα λίτρο νερό. Πριν το σουρώσουμε το αφήνουμε να κρυώσει. Πίνουμε από ένα νεροπότηρο πρωί-μεσημέρι-βράδυ με άδειο στομάχι. Αν επιθυμούμε, μπορούμε …

Χιονίστρες

Οι χιονίστρες  μας ταλαιπωρούν τους κρύους μήνες του χειμώνα. Πρόκειται για μια φλεγμονή του δέρματος, η οποία προκαλείται μετά από έκθεση στο πολύ κρύο ή σε περιβάλλον με πολλή υγρασία. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν αρκετές ώρες μετά από την έκθεση σε αυτές τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η ένταση των συμπτωμάτων μπορούμε να πούμε πως καθορίζεται από τη διάρκεια της έκθεσης στις παραπάνω συνθήκες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, μη φαρμακευτικοί, για να αντιμετωπίσει κανείς αποτελεσματικά τις χιονίστρες:

1) Ανακατεύουμε αμυγδαλέλαιο σε ίσες ποσότητες με ασβεστόνερο και κάνουμε επάλειψη τακτικά στις φλεγμονές που δημιουργούν οι χιονίστρες. Διάβασε για την παρασκευή του αμυγδαλέλαιου.

2) Βάζουμε 2 κουταλάκια του γλυκού γαϊδουράγκαθο σε βραστό νερό για 10 λεπτά και κάνουμε τακτική επάλειψη.

3) Βράζουμε τα κουκιά που έχουμε για φαγητό και κρατάμε το πρώτο νερό βρασμού τους. Πλένουμε μέσα τα μέλη που πάσχουν από χιονίστρες αρκετές φορές.

4) Στίβουμε λεμόνια και κρατάμε το χυμό τους. Κάνο…

Πεδάνιος Διοσκουρίδης

Ο Πεδάνιος Διοσκουρίδηςο Αναβαρζεύς (40-90μ.Χ.) ήταν αρκετά μεταγενέστερος του Θεόφραστου και πολύ σημαντικός βοτανολόγος - φαρμακολόγος. Έγινε γνωστός για το πεντάτομο έργο του «Περί ύλης ιατρικής» το οποίο ήταν σε ευρεία χρήση μέχρι περίπου το 1600. Γι' αυτό και θεωρείται ο μεγαλύτερος φαρμακολόγος της αρχαιότητας. Ακολουθώντας το Ρωμαϊκό στρατό σε διάφορες εκστρατείες, είχε την ευκαιρία να παράγει φαρμακολογικό έργο παρατηρώντας τη συμπεριφορά των φυτών κυρίως στις Μεσογειακές χώρες. Ήταν δηλαδή στρατιωτικός ιατρός. Κατέταξε τα φυτά σε ομάδες με βάση τα βοτανικά τους γνωρίσματα. Έγραψε τα συνώνυμα των φυτών αλφαβητικά κατά λαούς και κατά πρόσωπα. Το έργο του  «Περί ύλης ιατρικής» μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες κατά τις διάφορες εποχές. Ήταν το πρώτο βιβλίο, που τυπώθηκε μετά την Αγία Γραφή και διαιρείται σε 5 βιβλία: αλοιφές, αρώματα, μύρα, βάλσαμα, ρητίνες, έλαια.ζώα και ζωικής προέλευσης δρόγες φυτικής προέλευσης δρόγες συνέχεια του τ…