Skip to main content

Διάρροια

Βελανιδιά
Η συνεχής αποβολή ρευστών περιττωμάτων από το έντερο ονομάζεται διάρροια. Υπάρχουν ιδιαίτερα πολλοί λόγοι από τους οποίους μπορεί να προκληθεί μια τέτοιου είδους αντίδραση του οργανισμού. Συνήθως προκαλείται αν καταναλώσουμε μολυσμένη τροφή, κάποια φάρμακα που δε σηκώνει ο οργανισμός μας ή νερό που δεν είναι πόσιμο. Σε ψυχολογικό επίπεδο, την εκδήλωση της διάρροιας θα μπορούσε να προκαλέσει μια συναισθηματική αναστάτωση. Τον καθένα μας τον επηρεάζουν όλα τα παραπάνω με διαφορετικό τρόπο κι έτσι η ένταση της εκδήλωσης των συμπτωμάτων διαφέρει. Η παρατήρηση των αποβαλλόμενων περιττωμάτων θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε αν πρόκειται για διάρροια. Η φύση έχει προβλέψει για την αντιμετώπισή της με αρκετές μεθόδους, όπως παρακάτω:

1) Μια εντελώς φυσική καροτόσουπα από βιολογικά καρότα, βοηθά πολύ στον καθαρισμό του εντέρου και την καταπολέμηση της διάρροιας. Μπορούμε να βράσουμε μισό κιλό βιολογικά καρότα σε μια κούπα νερό και κατόπιν να τα πολτοποιήσουμε και να πιούμε το αποτέλεσμα.

2) Τα τριμμένα μήλα, με τη φλούδα τους, συστήνονται ανεπιφύλακτα για την αποτοξίνωση αλλά και την καταπολέμηση της διάρροιας. Τρίβουμε όσα μήλα θέλουμε, αφού τα έχουμε πλύνει πολύ καλά, προσωπικά προτιμώ τα αψέκαστα, και τρώμε το αποτέλεσμα που είναι μεταξύ χυμού και στερεού. Μπορούμε ακίνδυνα να επαναλαμβάνουμε καθημερινά.

3) Ο χυμός αλλά και ο ίδιος ο καρπός των μύρτιλλων (blueberries) είναι στυπτικά πρώτης τάξεως. Εκτός από τα πολλά άλλα καλά χαρακτηριστικά που έχουν τα μύρτιλλα, μας βοηθούν να ξεπεράσουμε τη διάρροια. Μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά.

4) Βράζουμε σε ένα λίτρο νερό γλυρω στα 50 γραμμάρια αγριμόνιο και πίνουμε 3 φορές την ημέρα από ένα φλυτζάνι ανάμεσα στα γεύματα.

5) Τα φύλλα της βελανιδιάς είναι πρώτης τάξης στυπτικό. Για να φτιάξουμε έγχυμα, ρίχνουμε μέσα σε 500 ml βραστού νερού μια κουταλιά της σούπας από φύλλα βελανιδιάς και αφήνουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.

Comments

Popular posts from this blog

Πέτρες νεφρών, κύστης, χολής

1) Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από αποξηραμένη τσουκνίδαμέσα σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε 7-10 λεπτά ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλουμε το ρόφημά μας. Η καθημερινή χρήση συνίσταται σε όσους έχουν έντονο πρόβλημα.
2) Μια κουταλιά από κοπανισμένους σπόρους τσουκνίδας σε μια κούπα βραστό νερό, να καταναλώνεται κάθε πρωί όταν ο ασθενής είναι ακόμη νηστικός.

3) Για την αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής, κυκλοφορεί το κορυφαίο βιβλίο του Andreas Moritz "Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής" μεταφρασμένο στα Ελληνικά από τις εκδόσεις "Διόπτρα". Είναι ότι καλύτερο έχω βρει. Η συστηματική αποτοξίνωση προάγει την υγεία των βασικότερων οργάνων του μεταβολισμού μας.

4) Για τις πέτρες των νεφρών, ο Διοσκουρίδης και ο Culpepper συνιστούν την αγριάδα (αγρόπυρο).  Βράζουμε 30 γραμμάρια ριζών αγριάδας σε ένα λίτρο νερό. Πριν το σουρώσουμε το αφήνουμε να κρυώσει. Πίνουμε από ένα νεροπότηρο πρωί-μεσημέρι-βράδυ με άδειο στομάχι. Αν επιθυμούμε, μπορούμε …

Χιονίστρες

Οι χιονίστρες  μας ταλαιπωρούν τους κρύους μήνες του χειμώνα. Πρόκειται για μια φλεγμονή του δέρματος, η οποία προκαλείται μετά από έκθεση στο πολύ κρύο ή σε περιβάλλον με πολλή υγρασία. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν αρκετές ώρες μετά από την έκθεση σε αυτές τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η ένταση των συμπτωμάτων μπορούμε να πούμε πως καθορίζεται από τη διάρκεια της έκθεσης στις παραπάνω συνθήκες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, μη φαρμακευτικοί, για να αντιμετωπίσει κανείς αποτελεσματικά τις χιονίστρες:

1) Ανακατεύουμε αμυγδαλέλαιο σε ίσες ποσότητες με ασβεστόνερο και κάνουμε επάλειψη τακτικά στις φλεγμονές που δημιουργούν οι χιονίστρες. Διάβασε για την παρασκευή του αμυγδαλέλαιου.

2) Βάζουμε 2 κουταλάκια του γλυκού γαϊδουράγκαθο σε βραστό νερό για 10 λεπτά και κάνουμε τακτική επάλειψη.

3) Βράζουμε τα κουκιά που έχουμε για φαγητό και κρατάμε το πρώτο νερό βρασμού τους. Πλένουμε μέσα τα μέλη που πάσχουν από χιονίστρες αρκετές φορές.

4) Στίβουμε λεμόνια και κρατάμε το χυμό τους. Κάνο…

Πεδάνιος Διοσκουρίδης

Ο Πεδάνιος Διοσκουρίδηςο Αναβαρζεύς (40-90μ.Χ.) ήταν αρκετά μεταγενέστερος του Θεόφραστου και πολύ σημαντικός βοτανολόγος - φαρμακολόγος. Έγινε γνωστός για το πεντάτομο έργο του «Περί ύλης ιατρικής» το οποίο ήταν σε ευρεία χρήση μέχρι περίπου το 1600. Γι' αυτό και θεωρείται ο μεγαλύτερος φαρμακολόγος της αρχαιότητας. Ακολουθώντας το Ρωμαϊκό στρατό σε διάφορες εκστρατείες, είχε την ευκαιρία να παράγει φαρμακολογικό έργο παρατηρώντας τη συμπεριφορά των φυτών κυρίως στις Μεσογειακές χώρες. Ήταν δηλαδή στρατιωτικός ιατρός. Κατέταξε τα φυτά σε ομάδες με βάση τα βοτανικά τους γνωρίσματα. Έγραψε τα συνώνυμα των φυτών αλφαβητικά κατά λαούς και κατά πρόσωπα. Το έργο του  «Περί ύλης ιατρικής» μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες κατά τις διάφορες εποχές. Ήταν το πρώτο βιβλίο, που τυπώθηκε μετά την Αγία Γραφή και διαιρείται σε 5 βιβλία: αλοιφές, αρώματα, μύρα, βάλσαμα, ρητίνες, έλαια.ζώα και ζωικής προέλευσης δρόγες φυτικής προέλευσης δρόγες συνέχεια του τ…