Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μύρτιλλο (blueberry)

Όσο ο καιρός περνά, τόσο το μύρτιλλο τυγχάνει ολοένα και μεγαλύτερης αναγνώρισης και σιγά-σιγά ανεβαίνει στη θέση που του αξίζει. Ένας μικροσκοπικός, σαν το γκότζι, αλλά και πολύτιμος για την υγεία μας καρπός. Εκτός από την εξαιρετική του γεύση, το μύρτιλλο διαθέτει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες και άλλα επίσης πάρα πολύ ωφέλιμα συστατικά. Ο αυθεντικός και ανόθευτος χυμός μύρτιλλου και φυσικά χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, είναι ένα άριστο τονωτικό ποτό που μπορεί κανείς να καταναλώνει κάθε μέρα. Πρώτες χώρες στην παγκόσμια παραγωγή είναι οι Η.Π.Α. και ο Καναδάς. Στη χώρα μας έχουν ήδη γίνει οι πρώτες κινήσεις από καλλιεργητές που αντιλαμβάνονται τις ανάγκες της νέας εποχής. Ολόκληρη η Ελληνική επικράτεια ταιριάζει στο μύρτιλλο αφού οι διαφορετικές ποικιλίες του ευδοκιμούν σε διαφορετικά επίπεδα κρύου. Αυτές οι κλιματολογικές συνθήκες στην Ελλάδα υπάρχουν κι έτσι με οργάνωση και ευθύνη, το μύρτιλλο μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή πλουταπαραγωγική πηγή για τη χώρα μας. Το μύρτιλλο επίσης χρειάζεται νερό κατά την περίοδο ξηρασίας. Εκτός από το πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών, με βάση σχετικές έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι δρα προληπτικά κατά του καρκίνου του στήθους, του προστάτη, του παχέως εντέρου, του στόματος και καταπολεμά ασθένειες των ηλικιωμένων όπως το Parkinson και η νόσος Alzheimer. Επίσης βοηθά πολύ στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Οι Βρετανοί είναι γνωστοί λάτρεις του μύρτιλλου αλλά και των...μαρμελάδων. Είναι γνωστές οι ιστορίες των στρατιωτών που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες γλυκών με βάση το μύρτιλλο για να μπορούν να βλέπουν καλύτερα τα Γερμανικά αεροπλάνα. Ο καρπός λοιπόν είναι βοηθά στην καλύτερη όραση κι επίσης δρα κατά της δυσπεψίας, της διάρροιας και του διαβήτη.

Που φύεται: Το 85% της παγκόσμιας παραγωγής παράγεται στις βόρειες Η.Π.Α. και στον Καναδά. Εκτεταμένες καλλιέργειες έχουμε και στην Ουκρανία, την Πολωνία και τώρα ξεκινά και η Ελλάδα.
Μέρος που χρησιμοποιούμε: Οι καρποί.
Περιέχει: αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, C, E, Β1 - Β6, Κ και βήτα-Καροτίνη, ανθοκυανίνες, χλωρογενικό οξύ, κατεχίνες, κάλιο, ρεσβερατρόλη, μαγγάνιο, ποτάσιο, φώσφωρο, μαγνήσιο, σίδηρο  κλπ.
Βοτανοθεραπείες: αντιοξειδωτικό, πεπτικό, αντιδιαβητικό, αντιδιαρροϊκό, αντικαρκινικό κ.α.
Χρήσεις:
  • Προστάτης
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Διάρροια
  • Αδύναμη όραση 
  • Δυσπεψία
  • Διαβήτης 
  • Διάρροια

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πέτρες νεφρών, κύστης, χολής

Τσουκνίδα 1) Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από αποξηραμένη τσουκνίδα μέσα σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε 7-10 λεπτά ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλουμε το ρόφημά μας. Η καθημερινή χρήση συνίσταται σε όσους έχουν έντονο πρόβλημα. 2) Μια κουταλιά από κοπανισμένους σπόρους τσουκνίδας σε μια κούπα βραστό νερό, να καταναλώνεται κάθε πρωί όταν ο ασθενής είναι ακόμη νηστικός. 3) Για την αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής , κυκλοφορεί το κορυφαίο βιβλίο του Andreas Moritz " Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής " μεταφρασμένο στα Ελληνικά από τις εκδόσεις "Διόπτρα". Είναι ότι καλύτερο έχω βρει. Η συστηματική αποτοξίνωση προάγει την υγεία των βασικότερων οργάνων του μεταβολισμού μας. 4) Για τις πέτρες των νεφρών, ο Διοσκουρίδης και ο Culpepper συνιστούν την αγριάδα (αγρόπυρο).  Βράζουμε 30 γραμμάρια ριζών αγριάδας σε ένα λίτρο νερό. Πριν το σουρώσουμε το αφήνουμε να κρυώσει. Πίνουμε από ένα νεροπότηρο πρωί-μεσημέρι-βράδυ με άδειο στομ...

Αμυγδαλιά

Όλοι μας ξέρουμε για τις μοναδικές ιδιότητες του αμυγδάλου . Ελπίζω πως και, όσοι μπορούμε, το συνηθίζουμε στη διατροφή μας. Οι ιστορικοί δέχονται πως η αμυγδαλιά είχε φυτρώσει στην Ελλάδα ήδη μέχρι το 3.000π.χ.Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε πολύ στην ιατρική του. Το αμυγδαλέλαιο κάνει την εμφάνισή του και στη Βίβλο, καθότι το χρησιμοποιούσαν για να μυρώσουν τους βασιλιάδες. Το έλαιο αυτό χρησιμεύει πολύ στην καταπολέμηση των ρυτίδων αλλά και στις εξάλειψη των δερματικών παθήσεων. Χρήσιμα μέρη της αμυγδαλιάς, εκτός φυσικά από τον καρπό, είναι τα φύλλα, οι φλούδες και τα άνθη. Στην εποχή μας το αμυγδαλέλαιο χρησιμοποποιείται κατά μεγάλο ποσοστό στις βιομηχανίες παραγωγής καλλυντικών.  Τέλος, να θυμηθούμε και την αγαπητή μας σουμάδα, που βοηθάει πολύ στα καρδιακά προβλήματα. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνουμε στην κατανάλωση πικραμύγδαλων , καθώς είναι πολύ τοξικά και το κυάνιο που περιέχουν μπορεί να φέρει το θάνατο. Άλλωστε, η ανοχή του κάθε ανθρώπινου οργανισμού σε αυτά, εί...

Ατοπική δερματίτιδα - έκζεμα

Το έκζεμα μπορεί να εμφανιστεί σε όλες της ηλικίες του ανθρώπου, στη βρεφική ή την ενήλικη ζωή του. Τα πρώτα συμπτώματα είναι καλό να αντιμετωπίζονται νωρίς για να αποφεύγονται οι βαρειές θεραπείες (κορτιζόνη), καθώς είναι και σχετικά εύκολο να διαγνωστούν.  Η εκδήλωση της ατοπικής δερματίτιδας, κατά πολλούς, συνδέεται με την τροφική αλλεργία. Τα βρέφη που εμφανίζουν έκζεμα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στη χορήγηση τροφών όπως το γάλα, το αυγό και το ψάρι. Στις σημερινές δυτικές κοινωνίες, ο τρόπος ζωής έχει επιφέρει έξαρση της ατοπικής δερματίτιδας. Οι τρόποι αντιμετώπισης, με βάση την πρόληψη, είναι πολλοί. Χαμομήλι 1) Το έγχυμα από χαμομήλι δρα προληπτικά και καταπραϋντικά κατά του εκζέματος. Βάζουμε δυο κουταλάκια του γλυκού από άνθη χαμομηλιού σε μια κούπα με βραστό νερό και αφήνουμε 10 λεπτά. Το έγχυμα είναι καλό να είναι πυκνό (κίτρινο) και όχι νερωμένο αφού στη δεύτερη περίπτωση δε θα κάνουμε το καλό που σκοπεύουμε,ενώ μπορεί και να χειροτερέψουμε την κατάσταση. Β...