Skip to main content

Κρανιά (cranberry)

Η κρανιά,  με την όχι και τόσο δημοφιλή ονομασία, παράγει τα γνωστά μας κράνα που ίσως μας είναι πιο γνωστά με την ξενική τους ταμπέλα, σαν κράνμπερις. Το κράνμπερι (cranberry) εκτός από την απαράμιλλη γεύση του, έχει και ένα πλήθος από ωφέλιμες ουσίες για τον οργανισμό μας. Τελευταία, όλο και γνωστότερο γίνεται το γεγονός ότι η κατανάλωση κράνμπερις καταπολεμά τον προστάτη και βελτιώνει θεαματικά τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.

Στους αρχαίους χρόνους, το ξύλο της κρανιάς ήταν πολύ δημοφιλές χάρις την πυκνότητά του και την αλυγισιά του. Οι στρατιές του Μεγάλου Αλεξάνδρου χρησιμοποιούσαν δόρατα από ξύλο κρανιάς. Αλλά και ο Δούρειος Ίππος ήταν κατασκευασμένος από το ίδιο, γερό, ξύλο. Χαρακτηριστικότατη είναι η φράση του Διοσκουρίδη για το ξύλο της κρανιάς: “Ακάρδιον και στερεόν όλον, όμοιον κέρατι την πυκνότητα και την ισχύν”. Αν ρωτήσετε κάποιον τσέλιγκα από τι ξύλο θα ήθελε να ήταν η γκλίτσα του, η απάντηση θα είναι παντού μια και μοναδική: από ξύλο κρανιάς.

Η μεγαλύτερες παραγωγές κράνμπερι γίνονται στις βόρειες Η.Π.Α. και στον Καναδά. Στην Ευρώπη τα ηνία κρατά η βόρεια Ευρώπη αλλά και η χώρα μας έχει μέρισμα στην τόσο αποδοτική αλλά και ωφέλιμη για τον άνθρωπο παραγωγή. 

Τα κράνμπερις έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και μεγάλη σε σίδηρο, σε βιταμίνη C, καροτίνη και τανίνες. Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που προκύπτουν από τα συστατικά του κράνμπερι βοηθούν να εξουδετερωθούν επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Στη βόρεια Ευρώπη οι καρποί αυτοί χρησιμοποιούνται πολύ στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Φτιάχνονται μαρμελάδες, κέικ, πουτίγκες, γλυκό κουταλιού, σάλτσες κλπ.

Πέρα από την αντιμετώπιση των ουρολοιμόξεων και την πρόληψη του προστάτη, το κηκιδικό οξύ που περιέχει το κράνμπερι έχει γραφτεί ως αποτέλεσμα ερευνών ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι επίσης αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι η κατανάλωση χυμού και καρπών κράνμπερις καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα πριν αλλά και κατόπιν της εκδήλωσης της νόσου, αποτρέπωντας και τις μεταστάσεις!

Που φύεται: Στη βόρεια Αμερική, τον Καναδά, τη βόρεια Ευρώπη, ακόμα και σε εύκρατο κλίμα με υψόμετρο μεταξύ 300-800 μέτρων.
Πότε μαζεύεται: Ως επί το πλοίστον, άνοιξη και καλοκαίρι.
Μέρος που χρησιμοποιούμε: Οι καρποί.
Περιέχει: σίδηρο, βιταμίνη Β, C, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο κλπ.
Βοτανοθεραπείες: αντιοξειδωτικό, αντιγηραντικό, αντιφλεγμονώδες, αντιμικροβιακό, αντικαρκινικό κ.α.
Χρήσεις:
  • Μακροζωία
  • Επούλωση φλεγμονών
  • Ουρολοίμωξη
  • Έλκος στομάχου
  • Πρόληψη καρκίνου

Comments

  1. Σας έχω καταπληκτική ανακάλυψη!!! Για Υπερτροφές και βότανα έχω βρεί ένα πολύ ωραίο μαγαζάκι πίσω από το Κάραβελ.Ευφρονίου 33 και νομίζω λέγονται Groceristas.Επισκεφτείτε το ,αξίζει.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Πέτρες νεφρών, κύστης, χολής

1) Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από αποξηραμένη τσουκνίδαμέσα σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε 7-10 λεπτά ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλουμε το ρόφημά μας. Η καθημερινή χρήση συνίσταται σε όσους έχουν έντονο πρόβλημα.
2) Μια κουταλιά από κοπανισμένους σπόρους τσουκνίδας σε μια κούπα βραστό νερό, να καταναλώνεται κάθε πρωί όταν ο ασθενής είναι ακόμη νηστικός.

3) Για την αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής, κυκλοφορεί το κορυφαίο βιβλίο του Andreas Moritz "Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής" μεταφρασμένο στα Ελληνικά από τις εκδόσεις "Διόπτρα". Είναι ότι καλύτερο έχω βρει. Η συστηματική αποτοξίνωση προάγει την υγεία των βασικότερων οργάνων του μεταβολισμού μας.

4) Για τις πέτρες των νεφρών, ο Διοσκουρίδης και ο Culpepper συνιστούν την αγριάδα (αγρόπυρο).  Βράζουμε 30 γραμμάρια ριζών αγριάδας σε ένα λίτρο νερό. Πριν το σουρώσουμε το αφήνουμε να κρυώσει. Πίνουμε από ένα νεροπότηρο πρωί-μεσημέρι-βράδυ με άδειο στομάχι. Αν επιθυμούμε, μπορούμε …

Χιονίστρες

Οι χιονίστρες  μας ταλαιπωρούν τους κρύους μήνες του χειμώνα. Πρόκειται για μια φλεγμονή του δέρματος, η οποία προκαλείται μετά από έκθεση στο πολύ κρύο ή σε περιβάλλον με πολλή υγρασία. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν αρκετές ώρες μετά από την έκθεση σε αυτές τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η ένταση των συμπτωμάτων μπορούμε να πούμε πως καθορίζεται από τη διάρκεια της έκθεσης στις παραπάνω συνθήκες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, μη φαρμακευτικοί, για να αντιμετωπίσει κανείς αποτελεσματικά τις χιονίστρες:

1) Ανακατεύουμε αμυγδαλέλαιο σε ίσες ποσότητες με ασβεστόνερο και κάνουμε επάλειψη τακτικά στις φλεγμονές που δημιουργούν οι χιονίστρες. Διάβασε για την παρασκευή του αμυγδαλέλαιου.

2) Βάζουμε 2 κουταλάκια του γλυκού γαϊδουράγκαθο σε βραστό νερό για 10 λεπτά και κάνουμε τακτική επάλειψη.

3) Βράζουμε τα κουκιά που έχουμε για φαγητό και κρατάμε το πρώτο νερό βρασμού τους. Πλένουμε μέσα τα μέλη που πάσχουν από χιονίστρες αρκετές φορές.

4) Στίβουμε λεμόνια και κρατάμε το χυμό τους. Κάνο…

Πεδάνιος Διοσκουρίδης

Ο Πεδάνιος Διοσκουρίδηςο Αναβαρζεύς (40-90μ.Χ.) ήταν αρκετά μεταγενέστερος του Θεόφραστου και πολύ σημαντικός βοτανολόγος - φαρμακολόγος. Έγινε γνωστός για το πεντάτομο έργο του «Περί ύλης ιατρικής» το οποίο ήταν σε ευρεία χρήση μέχρι περίπου το 1600. Γι' αυτό και θεωρείται ο μεγαλύτερος φαρμακολόγος της αρχαιότητας. Ακολουθώντας το Ρωμαϊκό στρατό σε διάφορες εκστρατείες, είχε την ευκαιρία να παράγει φαρμακολογικό έργο παρατηρώντας τη συμπεριφορά των φυτών κυρίως στις Μεσογειακές χώρες. Ήταν δηλαδή στρατιωτικός ιατρός. Κατέταξε τα φυτά σε ομάδες με βάση τα βοτανικά τους γνωρίσματα. Έγραψε τα συνώνυμα των φυτών αλφαβητικά κατά λαούς και κατά πρόσωπα. Το έργο του  «Περί ύλης ιατρικής» μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες κατά τις διάφορες εποχές. Ήταν το πρώτο βιβλίο, που τυπώθηκε μετά την Αγία Γραφή και διαιρείται σε 5 βιβλία: αλοιφές, αρώματα, μύρα, βάλσαμα, ρητίνες, έλαια.ζώα και ζωικής προέλευσης δρόγες φυτικής προέλευσης δρόγες συνέχεια του τ…