Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κρανιά (cranberry)

Η κρανιά,  με την όχι και τόσο δημοφιλή ονομασία, παράγει τα γνωστά μας κράνα που ίσως μας είναι πιο γνωστά με την ξενική τους ταμπέλα, σαν κράνμπερις. Το κράνμπερι (cranberry) εκτός από την απαράμιλλη γεύση του, έχει και ένα πλήθος από ωφέλιμες ουσίες για τον οργανισμό μας. Τελευταία, όλο και γνωστότερο γίνεται το γεγονός ότι η κατανάλωση κράνμπερις καταπολεμά τον προστάτη και βελτιώνει θεαματικά τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.

Στους αρχαίους χρόνους, το ξύλο της κρανιάς ήταν πολύ δημοφιλές χάρις την πυκνότητά του και την αλυγισιά του. Οι στρατιές του Μεγάλου Αλεξάνδρου χρησιμοποιούσαν δόρατα από ξύλο κρανιάς. Αλλά και ο Δούρειος Ίππος ήταν κατασκευασμένος από το ίδιο, γερό, ξύλο. Χαρακτηριστικότατη είναι η φράση του Διοσκουρίδη για το ξύλο της κρανιάς: “Ακάρδιον και στερεόν όλον, όμοιον κέρατι την πυκνότητα και την ισχύν”. Αν ρωτήσετε κάποιον τσέλιγκα από τι ξύλο θα ήθελε να ήταν η γκλίτσα του, η απάντηση θα είναι παντού μια και μοναδική: από ξύλο κρανιάς.

Η μεγαλύτερες παραγωγές κράνμπερι γίνονται στις βόρειες Η.Π.Α. και στον Καναδά. Στην Ευρώπη τα ηνία κρατά η βόρεια Ευρώπη αλλά και η χώρα μας έχει μέρισμα στην τόσο αποδοτική αλλά και ωφέλιμη για τον άνθρωπο παραγωγή. 

Τα κράνμπερις έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και μεγάλη σε σίδηρο, σε βιταμίνη C, καροτίνη και τανίνες. Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που προκύπτουν από τα συστατικά του κράνμπερι βοηθούν να εξουδετερωθούν επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Στη βόρεια Ευρώπη οι καρποί αυτοί χρησιμοποιούνται πολύ στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Φτιάχνονται μαρμελάδες, κέικ, πουτίγκες, γλυκό κουταλιού, σάλτσες κλπ.

Πέρα από την αντιμετώπιση των ουρολοιμόξεων και την πρόληψη του προστάτη, το κηκιδικό οξύ που περιέχει το κράνμπερι έχει γραφτεί ως αποτέλεσμα ερευνών ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι επίσης αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι η κατανάλωση χυμού και καρπών κράνμπερις καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα πριν αλλά και κατόπιν της εκδήλωσης της νόσου, αποτρέπωντας και τις μεταστάσεις!

Που φύεται: Στη βόρεια Αμερική, τον Καναδά, τη βόρεια Ευρώπη, ακόμα και σε εύκρατο κλίμα με υψόμετρο μεταξύ 300-800 μέτρων.
Πότε μαζεύεται: Ως επί το πλοίστον, άνοιξη και καλοκαίρι.
Μέρος που χρησιμοποιούμε: Οι καρποί.
Περιέχει: σίδηρο, βιταμίνη Β, C, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο κλπ.
Βοτανοθεραπείες: αντιοξειδωτικό, αντιγηραντικό, αντιφλεγμονώδες, αντιμικροβιακό, αντικαρκινικό κ.α.
Χρήσεις:
  • Μακροζωία
  • Επούλωση φλεγμονών
  • Ουρολοίμωξη
  • Έλκος στομάχου
  • Πρόληψη καρκίνου

Σχόλια

  1. Σας έχω καταπληκτική ανακάλυψη!!! Για Υπερτροφές και βότανα έχω βρεί ένα πολύ ωραίο μαγαζάκι πίσω από το Κάραβελ.Ευφρονίου 33 και νομίζω λέγονται Groceristas.Επισκεφτείτε το ,αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πέτρες νεφρών, κύστης, χολής

Τσουκνίδα 1) Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από αποξηραμένη τσουκνίδα μέσα σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε 7-10 λεπτά ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλουμε το ρόφημά μας. Η καθημερινή χρήση συνίσταται σε όσους έχουν έντονο πρόβλημα. 2) Μια κουταλιά από κοπανισμένους σπόρους τσουκνίδας σε μια κούπα βραστό νερό, να καταναλώνεται κάθε πρωί όταν ο ασθενής είναι ακόμη νηστικός. 3) Για την αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής , κυκλοφορεί το κορυφαίο βιβλίο του Andreas Moritz " Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής " μεταφρασμένο στα Ελληνικά από τις εκδόσεις "Διόπτρα". Είναι ότι καλύτερο έχω βρει. Η συστηματική αποτοξίνωση προάγει την υγεία των βασικότερων οργάνων του μεταβολισμού μας. 4) Για τις πέτρες των νεφρών, ο Διοσκουρίδης και ο Culpepper συνιστούν την αγριάδα (αγρόπυρο).  Βράζουμε 30 γραμμάρια ριζών αγριάδας σε ένα λίτρο νερό. Πριν το σουρώσουμε το αφήνουμε να κρυώσει. Πίνουμε από ένα νεροπότηρο πρωί-μεσημέρι-βράδυ με άδειο στομ...

Αμυγδαλιά

Όλοι μας ξέρουμε για τις μοναδικές ιδιότητες του αμυγδάλου . Ελπίζω πως και, όσοι μπορούμε, το συνηθίζουμε στη διατροφή μας. Οι ιστορικοί δέχονται πως η αμυγδαλιά είχε φυτρώσει στην Ελλάδα ήδη μέχρι το 3.000π.χ.Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε πολύ στην ιατρική του. Το αμυγδαλέλαιο κάνει την εμφάνισή του και στη Βίβλο, καθότι το χρησιμοποιούσαν για να μυρώσουν τους βασιλιάδες. Το έλαιο αυτό χρησιμεύει πολύ στην καταπολέμηση των ρυτίδων αλλά και στις εξάλειψη των δερματικών παθήσεων. Χρήσιμα μέρη της αμυγδαλιάς, εκτός φυσικά από τον καρπό, είναι τα φύλλα, οι φλούδες και τα άνθη. Στην εποχή μας το αμυγδαλέλαιο χρησιμοποποιείται κατά μεγάλο ποσοστό στις βιομηχανίες παραγωγής καλλυντικών.  Τέλος, να θυμηθούμε και την αγαπητή μας σουμάδα, που βοηθάει πολύ στα καρδιακά προβλήματα. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνουμε στην κατανάλωση πικραμύγδαλων , καθώς είναι πολύ τοξικά και το κυάνιο που περιέχουν μπορεί να φέρει το θάνατο. Άλλωστε, η ανοχή του κάθε ανθρώπινου οργανισμού σε αυτά, εί...

Ατοπική δερματίτιδα - έκζεμα

Το έκζεμα μπορεί να εμφανιστεί σε όλες της ηλικίες του ανθρώπου, στη βρεφική ή την ενήλικη ζωή του. Τα πρώτα συμπτώματα είναι καλό να αντιμετωπίζονται νωρίς για να αποφεύγονται οι βαρειές θεραπείες (κορτιζόνη), καθώς είναι και σχετικά εύκολο να διαγνωστούν.  Η εκδήλωση της ατοπικής δερματίτιδας, κατά πολλούς, συνδέεται με την τροφική αλλεργία. Τα βρέφη που εμφανίζουν έκζεμα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στη χορήγηση τροφών όπως το γάλα, το αυγό και το ψάρι. Στις σημερινές δυτικές κοινωνίες, ο τρόπος ζωής έχει επιφέρει έξαρση της ατοπικής δερματίτιδας. Οι τρόποι αντιμετώπισης, με βάση την πρόληψη, είναι πολλοί. Χαμομήλι 1) Το έγχυμα από χαμομήλι δρα προληπτικά και καταπραϋντικά κατά του εκζέματος. Βάζουμε δυο κουταλάκια του γλυκού από άνθη χαμομηλιού σε μια κούπα με βραστό νερό και αφήνουμε 10 λεπτά. Το έγχυμα είναι καλό να είναι πυκνό (κίτρινο) και όχι νερωμένο αφού στη δεύτερη περίπτωση δε θα κάνουμε το καλό που σκοπεύουμε,ενώ μπορεί και να χειροτερέψουμε την κατάσταση. Β...