Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014

Πράσινο τσάι

Στην Κίνα έκανε πρώτα την εμφάνισή του το πράσινο τσάι, πολύ σύντομα όμως εξαπλώθηκε στην ανατολική Ασία. Στις μέρες μας χρσηιμοποιείται ευρέως σα ρόφημα σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο. Κατασκευάζεται από τα αποξηραμένα φύλλα της καμέλιας (camelia sinensis) και περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες είναι παρα πολύ χρήσιμες αντιοξειδωτικές ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, περιέχει τεΐνη που βοηθά στην αλκαλοποίηση. Οι αντικαρκινικές ιδιότητες, διαμέσου της καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών ξυγόνου, καθώς και η δράση κατά της υψηλής χοληστερίνης και των καρδιακών νοσημάτων έχουν ανεβάσει σε υψηλά επίπεδα την παραγωγή του πράσινου τσαγιού. Είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε κατευθείαν τα αποξηραμένα φύλλα, τρίβοντάς τα και φτιάχνοντας τσάι, παρά τα φακελλάκια του εμπορίου, διότι σε μερικές περιπτώσεις αυτά έχουν υποστεί επεξεργασία. Δεδομένη επίσης είναι και η ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω των κατεχινών, που περιέχονται στο πράσινο τσάι. Δεν είναι λίγοι αυτοί που καταναλώνουν το πράσινο τσάι με σκοπό τον έλεγχο του βάρους τους. Σωστότερο φυσικά είναι να μην καταναλώνουμε γενικότερα λιπαρές τροφές ώστε να μη χρειάζεται να πίνουμε 5 φλυτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα για να βοηθήσουμε την καύση τους!

Η δράση του πράσινου τσαγιού κατά του διαβήτη αλλά και υπέρ της ενδυνάμωσης της μνήμης, μέσω των κατεχινών, το έχουν κάνει πολύ δημοφιλές στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Που φύεται: Κίνα, Ιαπωνία και σε πολλά άλλα μέρη της Ασίας.
Μέρος που χρησιμοποιούμε: Τα φύλλα.
Περιέχει: κατεχίνες, πολυφαινόλες, τεΐνη κλπ.
Βοτανοθεραπείες: αντικαρκινικό,  αντιθρομβωτικό, αντιβηχικό, αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες κλπ.
Χρήσεις:
  • Παχυσαρκία
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Πρόληψη καρκίνου

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου