Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012

Κρανιά (cranberry)

Η κρανιά,  με την όχι και τόσο δημοφιλή ονομασία, παράγει τα γνωστά μας κράνα που ίσως μας είναι πιο γνωστά με την ξενική τους ταμπέλα, σαν κράνμπερις. Το κράνμπερι (cranberry) εκτός από την απαράμιλλη γεύση του, έχει και ένα πλήθος από ωφέλιμες ουσίες για τον οργανισμό μας. Τελευταία, όλο και γνωστότερο γίνεται το γεγονός ότι η κατανάλωση κράνμπερις καταπολεμά τον προστάτη και βελτιώνει θεαματικά τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.

Στους αρχαίους χρόνους, το ξύλο της κρανιάς ήταν πολύ δημοφιλές χάρις την πυκνότητά του και την αλυγισιά του. Οι στρατιές του Μεγάλου Αλεξάνδρου χρησιμοποιούσαν δόρατα από ξύλο κρανιάς. Αλλά και ο Δούρειος Ίππος ήταν κατασκευασμένος από το ίδιο, γερό, ξύλο. Χαρακτηριστικότατη είναι η φράση του Διοσκουρίδη για το ξύλο της κρανιάς: “Ακάρδιον και στερεόν όλον, όμοιον κέρατι την πυκνότητα και την ισχύν”. Αν ρωτήσετε κάποιον τσέλιγκα από τι ξύλο θα ήθελε να ήταν η γκλίτσα του, η απάντηση θα είναι παντού μια και μοναδική: από ξύλο κρανιάς.

Η μεγαλύτερες παραγωγές κράνμπερι γίνονται στις βόρειες Η.Π.Α. και στον Καναδά. Στην Ευρώπη τα ηνία κρατά η βόρεια Ευρώπη αλλά και η χώρα μας έχει μέρισμα στην τόσο αποδοτική αλλά και ωφέλιμη για τον άνθρωπο παραγωγή. 

Τα κράνμπερις έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και μεγάλη σε σίδηρο, σε βιταμίνη C, καροτίνη και τανίνες. Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που προκύπτουν από τα συστατικά του κράνμπερι βοηθούν να εξουδετερωθούν επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Στη βόρεια Ευρώπη οι καρποί αυτοί χρησιμοποιούνται πολύ στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Φτιάχνονται μαρμελάδες, κέικ, πουτίγκες, γλυκό κουταλιού, σάλτσες κλπ.

Πέρα από την αντιμετώπιση των ουρολοιμόξεων και την πρόληψη του προστάτη, το κηκιδικό οξύ που περιέχει το κράνμπερι έχει γραφτεί ως αποτέλεσμα ερευνών ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι επίσης αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι η κατανάλωση χυμού και καρπών κράνμπερις καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα πριν αλλά και κατόπιν της εκδήλωσης της νόσου, αποτρέπωντας και τις μεταστάσεις!

Που φύεται: Στη βόρεια Αμερική, τον Καναδά, τη βόρεια Ευρώπη, ακόμα και σε εύκρατο κλίμα με υψόμετρο μεταξύ 300-800 μέτρων.
Πότε μαζεύεται: Ως επί το πλοίστον, άνοιξη και καλοκαίρι.
Μέρος που χρησιμοποιούμε: Οι καρποί.
Περιέχει: σίδηρο, βιταμίνη Β, C, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο κλπ.
Βοτανοθεραπείες: αντιοξειδωτικό, αντιγηραντικό, αντιφλεγμονώδες, αντιμικροβιακό, αντικαρκινικό κ.α.
Χρήσεις:
 • Μακροζωία
 • Επούλωση φλεγμονών
 • Ουρολοίμωξη
 • Έλκος στομάχου
 • Πρόληψη καρκίνου
»»  read more

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012

Μύρτιλλο (blueberry)

Όσο ο καιρός περνά, τόσο το μύρτιλλο τυγχάνει ολοένα και μεγαλύτερης αναγνώρισης και σιγά-σιγά ανεβαίνει στη θέση που του αξίζει. Ένας μικροσκοπικός, σαν το γκότζι, αλλά και πολύτιμος για την υγεία μας καρπός. Εκτός από την εξαιρετική του γεύση, το μύρτιλλο διαθέτει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες και άλλα επίσης πάρα πολύ ωφέλιμα συστατικά. Ο αυθεντικός και ανόθευτος χυμός μύρτιλλου και φυσικά χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, είναι ένα άριστο τονωτικό ποτό που μπορεί κανείς να καταναλώνει κάθε μέρα. Πρώτες χώρες στην παγκόσμια παραγωγή είναι οι Η.Π.Α. και ο Καναδάς. Στη χώρα μας έχουν ήδη γίνει οι πρώτες κινήσεις από καλλιεργητές που αντιλαμβάνονται τις ανάγκες της νέας εποχής. Ολόκληρη η Ελληνική επικράτεια ταιριάζει στο μύρτιλλο αφού οι διαφορετικές ποικιλίες του ευδοκιμούν σε διαφορετικά επίπεδα κρύου. Αυτές οι κλιματολογικές συνθήκες στην Ελλάδα υπάρχουν κι έτσι με οργάνωση και ευθύνη, το μύρτιλλο μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή πλουταπαραγωγική πηγή για τη χώρα μας. Το μύρτιλλο επίσης χρειάζεται νερό κατά την περίοδο ξηρασίας. Εκτός από το πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών, με βάση σχετικές έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι δρα προληπτικά κατά του καρκίνου του στήθους, του προστάτη, του παχέως εντέρου, του στόματος και καταπολεμά ασθένειες των ηλικιωμένων όπως το Parkinson και η νόσος Alzheimer. Επίσης βοηθά πολύ στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Οι Βρετανοί είναι γνωστοί λάτρεις του μύρτιλλου αλλά και των...μαρμελάδων. Είναι γνωστές οι ιστορίες των στρατιωτών που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες γλυκών με βάση το μύρτιλλο για να μπορούν να βλέπουν καλύτερα τα Γερμανικά αεροπλάνα. Ο καρπός λοιπόν είναι βοηθά στην καλύτερη όραση κι επίσης δρα κατά της δυσπεψίας, της διάρροιας και του διαβήτη.

Που φύεται: Το 85% της παγκόσμιας παραγωγής παράγεται στις βόρειες Η.Π.Α. και στον Καναδά. Εκτεταμένες καλλιέργειες έχουμε και στην Ουκρανία, την Πολωνία και τώρα ξεκινά και η Ελλάδα.
Μέρος που χρησιμοποιούμε: Οι καρποί.
Περιέχει: αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, C, E, Β1 - Β6, Κ και βήτα-Καροτίνη, ανθοκυανίνες, χλωρογενικό οξύ, κατεχίνες, κάλιο, ρεσβερατρόλη, μαγγάνιο, ποτάσιο, φώσφωρο, μαγνήσιο, σίδηρο  κλπ.
Βοτανοθεραπείες: αντιοξειδωτικό, πεπτικό, αντιδιαβητικό, αντιδιαρροϊκό, αντικαρκινικό κ.α.
Χρήσεις:
 • Προστάτης
 • Υψηλή χοληστερόλη
 • Διάρροια
 • Αδύναμη όραση 
 • Δυσπεψία
 • Διαβήτης 
 • Διάρροια
»»  read more

Σάββατο, 7 Απριλίου 2012

Γκότζι (goji berry)

Το όνομα του ιδιαίτερου αυτού καρπού το διαβάζουμε συχνά σε έντυπα που έχουν να κάνουν με τη διατροφή τελευταία. Η καταγωγή του φυτού είναι από την Κίνα, το Θιβέτ και τα Ιμαλάια. Μάλιστα, οι υψηλότερης διατροφικής αξίας ποικιλίες φυτρώνουν πάνω από κάποιο συγκεκριμένο υψόμετρο στα όρη των Ιμαλαΐων. Στην Κίνα αναφέρεται στις λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ. Χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για τις ευεργετικές του ιδιότητες σε σχέση με την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών. Στον καιρό μας και μετά την ευρύτατη εξάπλωση των καρπών αυτών, τα γκότζι μπέρις, κατά πλειοψηφία, είναι καλλιεργούμενα σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Ήδη στα πέριξ της Κοζάνης, στην Κρήτη και το Πήλιο έχουν ξεκινήσει οργανωμένες προσπάθειες καλλιέργειας. Πρόκειται για το πρώτο άγριο φρούτο σε περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών ουσιών και συμβάλει αποτελεσματικά στη μακροζωία και τη διατήρηση της καλής υγείας. Ανήκει στα λεγόμενα "super foods", τις τροφές που περιέχουν πλήθος βιταμινών και άλλων ωφέλιμων για το σώμα μας ουσιών. Άλλωστε, είναι γνωστή η ιστορία του ανθρώπου που κατέχει το ρεκόρ μακροζωίας, ο οποίος ζούσε στην Κίνα σε μια περιοχή που καλλιεργούν γκότζι και έτρωγε από αυτά καθημερινά. Πέθανε σε ηλικία 252 ετών το 1930. 

Τα γκότζι μπορούμε να τα βρούμε σε ξηρά μορφή και μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα. Οι Κινέζοι κάνουν σούπες και παρασκευάζουν κρασί. Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί καταναλώνονται ως λαχανικό.

Τα γκότζι θεωρούνται ως μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών. Περιέχουν βήτα-Καροτίνη, βιταμίνη C, Β1 και Β2, καθώς και μια σειρά άλλων βιταμινών, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά, αμινοξέα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες απαραίτητα για το σώμα. 

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική χρησιμοποιούν τα φύλλα σε συνδυασμό με το φλοιό της ρίζας για να παρασκευάσουν ένα τσάι. Το γκότζι μπορεί να καταναλωθεί σε καθημερινή βάση, για να προσφέρει γενική ευεξία. Ενδεικτικά αναφέρω πως έχει 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια (ανά μονάδα βάρους), περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι και βιταμίνη E, η οποία σπανίζει στα φρούτα.

Που φύεται: Κυρίως στην Κίνα αλλά πλέον καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου.
Πότε μαζεύεται: Ως επί το πλοίστον, άνοιξη και καλοκαίρι.
Μέρος που χρησιμοποιούμε: Οι καρποί, οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα.
Περιέχει: βήτα-Καροτίνη, βιταμίνη C, Β1, Β2 και Ε, ασβέστιο, γερμάνιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, φυτοστερόλες, ω-6, λινολεϊκό οξύ κλπ.
Βοτανοθεραπείες: αντιοξειδωτικό, αντιγηραντικό, αντιφλεγμονώδες, διεγερτικό, αγχολυτικό, αντιμικροβιακό κ.α.
Χρήσεις:

»»  read more