Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

Σουσάμι

Οι Κινέζοι χρησιμποιούν το σουσάμι εδώ και πάρα πολλούς αιώνες. Η Κινέζικη ιατρική θεραπεύει με αυτό κυρίως τα νεφρά, το πάγκρεας και το συκώτι. Οι ιδιότητες του είναι ευεργετικές και στο αίμα, καθώς το θρέφει και βοηθά στην παραγωγή περισσότερου και καλύτερης ποιότητας αίματος. Γι' αυτό, επίσης οι Κινέζοι, το χρησιμοποποιούν για να γιατρέψουν τις ζαλάδες και τη θολή όραση. Το ταχίνι και ο χαλβάς είναι δυο παράγωγα τα οποία είναι πολύ ωφέλιμα και ευτυχώς στην Ελλάδα παράγονται σε αφθονία. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να εξετάζουμε με προσοχή τα υπόλοιπα συστατικά του παράγωγου, ώστε να μην είναι επιβλαβή, όπως π.χ. η ζάχαρη, διότι τότε περισσότερο θα βλάψουμε παρά θα κάνουμε καλό στον οργανισμό μας. Το καλύτερο ταχίνι είναι αυτό από αναποφλοίωτο σουσάμι. Μια προτεινόμενη συνταγή κατανάλωσής του, λόγω του ότι έχει και αρκετές θερμίδες, είναι το πρωί, για πρωινό, μαζί με μέλι και παξιμάδι σικάλεως, το οποίο βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των συστατικών του σουσαμιού από τον οργανισμό μας. Οι σπόροι του σουσαμιού είναι μια μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών. Στις γυναίκες που θηλάζουν βοηθούν πολύ στην παραγωγή γάλακτος. Επίσης, το σουσάμι έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά σε φυτοστερόλες, οπότε είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην παρασκευή γευμάτων με χαμηλή χοληστερόλη.

Που φύεται: Σε όλες τις χώρες με εύκρατο κλίμα.
Μέρος που χρησιμοποιούμε: Σπόροι.
Πότε μαζεύεται: Τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες
Περιέχει: Φυτοστερόλες κ.α.
Βοτανοθεραπείες: γαλακταγωγικό, θρεπτικό κ.α.
Χρήσεις:
  • Αναιμία
  • Υψηλή χοληστερόλη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου